Днес е голям ден за българската енергетика, защото най-накрая имаме диверсификация, обяви Главчев

Главчев, НАП и митниците започват физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл", Димитър Главчев, Министерски съвет, университети, заплати

Днес е много голям ден за българската енергетика! Днес 43 касети на „Уестингхаус“ бяха заредени в V блок на АЕЦ „Козлодуй“. Вече можем да кажем, че имаме диверсификация в енергетиката, което означава надеждни доставки, енергийна сигурност и безопасност на експлоатацията. Това заяви служебният министър-председател Димитър Главчев преди началото на правителственото заседание.

Той посочи, че диверсификацията най-накрая се е реализирала след 20-годишни усилия в тази насока.

“Ето че на нас се падна честта да финализираме процеса по първия етап.

Ще се търси алтернативно гориво и за VI блок, като там имаме подписан договор с френската фирма „Фраматом“, добави Главчев.

Премиерът използва присъствието на медиите в залата, за да увери още веднъж, че България и НАТО нямат намерение да изпращат военнослужещи на територията на Украйна и такава идея не е била дори обсъждана.

“Съобщаването на истината е най-добрият начин да се предотвратяват такива хибридни атаки и да се борим с дезинформацията”, отбеляза още служебният министър-председател.

По отношение на наводнението в община Карлово преди две години Димитър Главчев поясни, че вчера са пристигнали отчетите за първите 24 млн. лева, отпуснати за възстановяване на щетите от предишните правителства.

„Ще съберем междуведомствената комисия, за да видим какви са възможностите да се предоставят още средства“, добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст