Зеленски с призив светът да не се уморява от войната в Украйна

След Испания и Белгия президентът на Украйна, Володимир Зеленски, продължава европейската си обиколка в Португалия.

По време на посещението украинският президент и португалският премиер Луиш Монтенегро обявиха на пресконференция, че са подписали 10-годишно двустранно споразумение за сигурност.

Португалия става 12-атата страна, подписала подобна сделка, заедно с Белгия, Испания, Великобритания, Германия, Франция, Дания, Италия, Канада, Холандия, Финландия и Латвия.

“Киев Индипендънт” уточнява, че съгласно споразумението Португалия ще отпусне най-малко 126 милиона евро военна помощ за Украйна през 2024 година.

В своето изявление пред португалските медии Володимир Зеленски заяви, че за украинците е много важно светът да не се умори от войната в Украйна. Той допълни, че Русия се опитва да подкопае международната подкрепа за Киев, особено чрез кампании за дезинформация.

Украинският президент бе категоричен, че не трябва да се допуска светът да се променя от хора като руския президент Владимир Путин.

Ден преди срещата с Монтенегро, Зеленски беше на посещение в Белгия, където сключи подобно споразумение. Правителството на Александер де Кро обеща да предостави на Украйна до 2024 година помощ на стойност 977 млн. евро, а до 2028 година и 30 изтребители F-16. Де Кро уточни, че помощта, предоставена от страната му, може да се използва само на територията на Украйна.

По време на посещението на Зеленски в Испания премиерът на страната, Педро Санчес, се ангажира да предостави на Украйна военна помощ на стойност един милиард евро.

На този фон – след среща с германския канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон заяви, че на Украйна трябва да бъде разрешено да използва западни оръжия, за да нанася удари срещу руски военни бази, включително такива на територията на Русия.

На същото мнение бе и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По време на откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на Алианса, чийто домакин бе София, Столтенберг призова да се обмисли дали да бъдат премахнати някои от ограниченията върху използването на предоставяните оръжия на Киев.

Той допълни, че трябва да се разреши на Украйна да атакува военни цели на руска територия, тъй като това ще улесни защитата й.

В същия ден страните членки на НАТО приеха с мнозинство декларация, с която позволяват на Украйна да използва изпратената и военна помощ за удари по военни цели на руска територия.

Президентът на Русия, Владимир Путин, от своя страна предупреди Запада, че подобен ход няма да бъде оставен без последствия и че “членовете на НАТО в Европа си играят с огъня”.

Във вчерашния ден, 28 май, върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел, заяви, че всяка страна трябва да вземе индивидуално решение дали да позволи на Украйна да използва оръжията й за нападение на Русия.

Някои страни членки бяха против, сега са променили позицията си и са се съгласили да вдигнат това ограничение върху оръжията, които доставят на Украйна. Но това е отговорност на страните членки. Никой не може да принуди никоя от тях да го направи,” коментира още Борел. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст