Как гласуваме с машина на изборите на 9 юни

Как гласуваме с машина на изборите на 9 юни

На европейските и предсрочните парламентарни избори на 9 юни в България ще има 9347 секции, в които ще може да се гласува с машина. Всеки гласоподавател има правото да избере дали да гласува с хартия, или с машина, освен в малките секции, в които има под 300 души.

Всяка една от машините трябва да има добре познатите ни от последните три избора пластмасови пана, закриващи екрана и осигуряващи тайната на вота. Избирателят няма право да заснема за кого дава своя вот.

В секциите ще има само по едно устройство и ако има сериозен технически проблем, ще се преминава към гласуване само с хартиени бюлетини.

За разлика от гласуването с хартия, при машинното гласуване няма недействителни бюлетини, т.е. всеки подаден глас се отчита за съответната партия или коалиция.

Гласуване стъпка по стъпка с машина

В деня на изборите гласоподавателят се явява в секционната избирателна комисия. Представя пред член на комисията лична карта, за да може да се легитимира. След като бъдат вписани данните му от личния документ, избирателят получава карта, с която да гласува. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред.

След като бъде поставена картата, първото, което се появява на екрана са двата вида избори – за Народно събрание и за Европейски парламент. Избирателят трябва да маркира за какво ще гласува, след което да натисне бутона “Потвърждаване”.

Ако гласоподавателят е избрал да гласува и за двата вида избори, първо на екрана се визуализира бюлетината за Народно събрание. Тя ще бъде разположена на две страници, като на първата ще са номерата от 1 до 14, а на втората – всички останали, както и бутонът “Не подкрепям никого”. Имената на партиите и коалициите са изписани в лявата половина на бюлетината, а от дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция. За да станат активни бутоните с преференциалните номера, първо избирателят трябва да гласува за партия или коалиция, която подкрепя.

Следващата стъпка е натискане на бутона “Към следващ избор”, за да се отвори бюлетината за Европейски парламент, която изглежда като тази за Народно събрание. Отляво са имената на партиите и коалициите, издигнали кандидати, а отдясно – номерата на преференциите.

След като избирателят приключи с гласуването трябва да избере опция “Преглед”, за да се увери, че е упражнил правилно вота си. Ако това, което види отговаря на неговия глас, натиска бутона “Гласуване”. Втората възможност е “Промени избора”, която дава шанс на гласоподавателя да се върне назад и да промени предпочитанията си.

След като избирателят упражни вота си и натисне “Гласуване” трябва хубаво да изчака да бъдат отпечатани всички бюлетини и едва тогава ще чуе звуков сигнал, и може да ги вземе. Бюлетините ще бъдат леко закрепени една за друга, така че гласоподавателят задължително да може сам да ги раздели, а след това сгъне. Целият този процес трябва да бъде внимателно извършен, за да не се види изборът му.

Следващата стъпка е изваждането на картата от машината и връщането отново при членовете на секционната избирателна комисия, където да сложат печат от едната страна на всяка от бюлетините, и чак тогава избирателят да ги пусне в определената за целта кутия. Отделни кутии ще има както за всеки вид избор, така и за всеки вид бюлетина. Накрая избирателят се подписва в избирателния списък.

Как гласуваме с хартиена бюлетина на изборите на 9 юни може да видите тук.

Гласуване с преференция на изборите на 9 юни.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст