“Музикаутор” алармира, че при предизборните прояви масово не се спазва Закона за авторското право

музикаутор

Едва четири еднократни предизборни прояви в цялата страна са лицензирани и централите на политическите партии, както и регионалните им структури масово не спазват Закона за авторското право, алармират от “Музикаутор”.

От организацията, защитаваща правата на композиторите, текстописците и създателите на аранжимент, припомнят, че за музиката, която се използва при срещите с потенциалните избиратели, партиите трябва да имат съответното лицензиране от “Музикаутор”.

От организацията добавят, че са отправяли нарочни писма, с които са предупреждавали всички регистрирани за участие в изборите партии и коалиции, че следва задължително да уреждат авторските права на музикалните произведения, използвани по време на организираните от тях събития.

Ясен Козев – председател на организацията на автори и композитори – подчертава, че нарушаването на авторските права от страна на политическите партии говори за абсолютна безпринципност по отношение на закона точно от страна на онези, които иначе се борят за представителство във висшия законодателен орган на държавата, както и в Европарламента и от които се очаква да създават нормативна уредба.

Според “Музикаутор” централите на политическите партии трябва да гарантират, че всички събития в страната се провеждат съгласно законите на България, независимо дали са организирани от техните регионални структури, кандидати или подизпълнители – рекламни и PR агенции, организатори на концерти и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст