Подкрепата на Берлин за номинацията на фон дер Лайен за шеф на ЕК не е безусловна

подкрепата на Берлин за номинацията на фон дер Лайен за шеф на ЕК не е безусловна

Коалиционното правителство на Германия не се чувства обвързано със системата Spitzenkandidaten, според която кандидатът на партията, спечелила най-много гласове, пръв получава председателството на Европейската комисия. И няма да подкрепи безусловно Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на институцията, ако тя не направи отстъпки, за да я получи.

Европейската народна партия (ЕНП) на фон дер Лайен се очаква да спечели най-много гласове на изборите за Европейски парламент през юни. Но говорителят на германския кабинет Щефен Хеберстрайт коментира на 27 май, че “доколкото му е известно, в коалиционното споразумение не е заложено, че водещият кандидат на най-силната парламентарна група трябва да бъде номиниран”.

Това е вторият пореден знак в рамките само на няколко дни, че Берлин може и да оттегли подкрепата си за фон дер Лайен след като през миналата седмица канцлерът социалдемократ Олаф Шолц обърна внимание, че новото мнозинство на равнище Европейски съюз не трябва да включва крайнодесни екстремисти. Германските “Зелени” и “Либералите” също споделят, че подкрепата на коалиционното правителство е придружена с условия. И ако фон дер Лайен не бъде преизбрана, то германският комисар за ЕС ще дойде от Партията на зелените, както е записано в коалиционното споразумение.

Ябълката на раздора е премиерът на Италия – Джорджа Мелони, която принадлежи към групата на крайнодесните Европейски консерватори и реформисти. И по-специално, готовността на фон дер Лайен да работи с нея и с други хардлайнери, които се съобразяват с червените линии на ЕНП. По време на проведения на 23 май в Брюксел дебат за председателството на ЕК германката не заяви никакви угризания към Мелони и отхвърли опасенията на някои столици от ЕС за нейната партия “Италиански братя”, която има нео-фашистки корени. Фон дер Лайен увери, че “е работила много добре с Мелони”. И добави, че тя (Мелони) “определено е с про-европейски нагласи”.

Управляващата коалиция на Италия обединява различни течения на италианските крайнодесни, но шансът на Мелони да постигне същото и в рамките на новия ЕП изглежда нереален. Защото фон дер Лайен вече заяви, че няма работи с по-екстремистките елементи, включително със съратника на Мелони – Матео Салвини, който оглавява антиемигрантската партия “Лига”, и с “Национален сбор” на Марин льо Пен.

Самата Мелони коментира в интервю за италианската радиотелевизионна компания RAI, че “се очертава възможност за създаване на ново мнозинство в ЕП и за различни политики“.

Лидерката на крайнодясната група “Идентичност и демокрация” в ЕП – Марин льо Пен, пък като че ли смекчи тона към Мелони от директни критики към признаване на общите позиции. В интервю за “Кориере дела сера” на 26 май, французойката подчертава, че е “време за обединение, което ще е много ползотворно”. И призова италианката да сформират обща група в ЕП след изборите на 9 юни, която може да стане втората по големина в новия съставт на парламента.

Коментарите на Мелони от 27 май загатват по-скоро за завой към формирането на нова правителствена коалиция с всички десни партии и уклон към льо Пен, а не към фон дер Лайен. Съюз между трите дами обаче не е възможен, особено след изявлението на германката за телевизия WDR, че “Национален сбор” “е субсидиран от Путин и иска да разруши Европа”.

До оставащите грубо две седмици до изборите за ЕП могат да се случат много неща и изненадващи обрати, така че нищо не е договорено. За да се случи обединение на крайнодесните обаче ще е необходим “силен пастир”, според заместник председателя на крайнодесния новак “Алианс за единство на румънците” – Адриан Аксиниа.

.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст