“Политико”: Мафиотската държава тласка българската демокрация към ръба

"Политико": Мафиотската държава тласка българската демокрация към ръба

Изборите в България следващия месец се свеждат до ролята на санкциониран магнат и способността му да подкопава крехката демокрация на нацията. За неговите критици – особено от реформистки, антикорупционни партии – медийният (бивш) магнат и депутат Делян Пеевски е олицетворение на пленената държава България, в която сенчести олигарси, шпиони и престъпни банди са увили пипалата си около ключови основни институции в членката на ЕС и НАТО”.

Така започва днешна обширна публикация на брюкселското издание “Политико” под заглавие “Мафиотската държава тласка българската демокрация към ръба”.

В материала се посочва, че една от основните политически битки преди 9 юни се върти около влиянието на лидера на ДПС Делян Пеевски върху съдилищата и службите за сигурност. Цитирано е и изявление на съпредседателя на “Демократична България” Христо Иванов, че изборите трябва да разхлабят хватката на Пеевски и предупреждава, че “функционирането на републиката” е заложено на карта.

Пред “Политико” е говорил лидерът на “Продължаваме промяната” Кирил Петков в деня на старта на предизборната си кампания в София. Той е представен от авторката как жестикулира до прозореца на офиса си в разговор по телефона с представител на фирма за билбордове, която отказва да окачи серия от плакати, току-що поръчани от него.

В статията е описана карикатурата на Пеевски като футболно прасе, стъпило върху тиква. Ето и цитат от самия текст: “Плакатът беше микрокосмос на политиката на нацията. „Тиквата“ е прякорът на бившия премиер Бойко Борисов, чиято дясноцентристка партия ГЕРБ води комфортно в социологическите проучвания. (Тиква е на български жаргон за голяма, но куха глава.) С предупреждението Ето кой печели, ако не гласуваш посланието беше ясно: Пеевски държи Борисов под ботуша си.”

В материала е посочено, че “ГЕРБ успешно лобира пред избирателната комисия да се премахнат плакатите”. Припомняме, че преди ден ЦИК разпореди премахването на билборд на ПП с ликовете на Николай Денков в съпоставка с тези на Бойко Борисов и Делян Пеевски.

Борисов се върна

Пред “Политико” Петков обяснява, че “има тънка сделка между Борисов и Пеевски”, която се основава на “значителния контрол на г-н Пеевски върху съдебната система и службите за сигурност”, докато “г-н Борисов има стари грехове и се страхува да бъде наказан, ако има реално работещи съдилища и прокуратура”.

Общественото разочарование от корупцията е дълбоко и гневът срещу Борисов и Пеевски помогна за подхранването на масови протести срещу мафията през 2020 година. Предизвикателството пред реформаторите обаче е, че и ГЕРБ, и ДПС могат да разчитат на стабилни избирателни блокове благодарение на подсладители, патронажни мрежи и регионални владения, където хората чувстват, че работата им зависи от кметове и други служители от партиите“, пише още авторът на статията Антоанета Руси.

“Магнитски”

“Политико” обвинява ЕС, че игнорира корупцията в България, въпреки че голяма част от нарушенията са свързани с кражба и злоупотреба с еврофондове. Медията обръща внимание на мекия подход на Брюксел с твърдата политика на Вашингтон, който директно санкционира Пеевски по закона “Магнитски” с обвинението, че управлява схеми за подкупи и упражнява “контрол върху ключови институции и сектори в българското общество”.

Изданието разказва и визията за събитията на Пеевски, който “представя себе си като човека, който ще спаси българските институции от намесващите се реформисти”.

Със сигурност няма да им позволя да унищожат българските служби, да унищожат българското правосъдие. Ето, обявявам го, защото винаги казвате, че има нещо зад кулисите. Не! Няма да им позволя да унищожат държавата. Не – аз, Делян Пеевски!”

Авторката на текста представя лидера на ДПС като “хитър политик”, който работи в тясна координация с Борисов.

Разделяй и владей

“Политико” открива признаци, че Борисов се опитва да раздели двете основни реформаторски партии една от друга, което предполага, че той ще работи с “Демократична България” на Иванов, а не с “Продължаваме промяната” на Петков.

Хвърляйки колкото може повече политическа кал, Борисов се опитва да обвини партията на Петков, че е близка до прокремълската крайнодясна партия „Възраждане“ – което е безумно обвинение, защото правителството на Петков изигра водеща роля във въоръжаването на Украйна“, посочва изданието.

На митинг на ГЕРБ в Хасково звучи Thunderstruck на AC/DC, докато 64-годишният Албен Манджуков, бивш директор на енергийна фирма, казва, че вярва, че има надежда за бъдещето на България, макар хората да са озлобени и разделени повече от всякога. “Тази пълна с хора зала демонстрира, че нещата наистина започват да отиват в правилната посока. Преди три години нещата се обърнаха… Къде е доказателството, че ГЕРБ са затънали в корупция? Ако никой не е обвинен, защо да вярвам на това?”, завършва статията на Антоанета Руси.

Според “Политико” големият въпрос е, кой измежду Борисов и Пеевски наистина ще управлява, ако двамата сглобят коалиция след изборите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст