Гласуване с преференция на изборите на 9 юни

50-о Народно събрание, ЦИК

Преференциалният вот дава правото на избирателя да изрази предпочитанията си за определен кандидат на дадена партия или коалиция и по този начин да го изстреля на по-предни позиции в листата. На 9 юни ще имаме възможността да гласуваме с преференция и за двата вида избори – за Народно събрание и за Европейски парламент.

Избирателят ще може да гласува за своя “фаворит” независимо дали е избрал да даде вота си с хартия или с машина. Важно обаче е да се отбележи, че преференциалното гласуване ще има по-голяма тежест при евровота, защото:

  • прагът за пренареждане на листата е по-нисък – кандидатът трябва да е получил най-малко 5% от действителните гласове;
  • за разлика от парламентарните и местните избори, където бюлетините без означена преференция се броят като подадени за водача на листата, при евровота те не отиват за никого, което позволява по-лесното изместване на първия в листата.

За да знае избирателят кой е преференциалният номер на кандидата, който иска да избере, той може да направи справка в сайта на Централната избирателна комисия, както и в сайтовете на политическите формации. Ако е пропуснал да го направи, в деня на изборите, по закон, пред вратата на всяка изборна секция трябва да има закачени списъци с кандидатите на всички партии и коалиции.

Най-важното, което избирателят трябва да запомни е, че при машинния вот се гласува първо за партия, коалиция или инициативен комитет, а след това се отбелязва преференция, чрез докосване на екрана на мястото на кръгчето. За хартиената бюлетина предпочитанието се отбелязва със знак Х или V в кръгчето с химикал, пишещ задължително в син цвят, иначе бюлетината става недействителна.

Гласоподавателите имат право на един избор за преференция. При изборите за Народно събрание, ако не бъде отбелязана изрично, преференцията се брои за водача на листата.

Пренареждане е възможно, ако някой от кандидатите е получил преференции, равни на поне 7% от гласовете на всички, подкрепили листата. Листата се пренарежда в низходящ ред на получените гласове. В случай че двама или повече кандидати имат еднакъв брой преференции, редът им в списъка се определя от ЦИК.

Как гласуваме с машина на изборите на 9 юни може да видите тук.

Как гласуваме с хартиена бюлетина на изборите на 9 юни може да видите тук.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст