Сарафов модератор във форум на мрежата на прокурорите NADAL

Борислав Сарафов

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов участва в 15-ата годишна среща на Мрежата на прокурорите и еквивалентните институции към върховните съдилища на държавите членки на Европейския съюз NADAL, съобщиха от прокуратурата.

Тази година домакин на престижния форум бе главният прокурор на Люксембург Мартине Соловиев. Сарафов е бил модератор на един от панелите във форума, посветен на предизвикателствата в борбата с измамите в ЕС и сътрудничеството с държавите членки на общността и трети страни, уточниха от държавното обвинение.

В конференцията са участвали европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, Клод Айшен, европейски делегиран прокурор от Люксембург, както и главните прокурори на Швейцария Щефан Блетлер и на Украйна Андрий Костин, който се включил чрез видеоконферентна връзка.

Борислав Сарафов е подчертал ролята на Мрежата NADAL за по-ефикасно правосъдие. Името й е в чест на бившия френски главен прокурор Жан-Луи Надал, по чиято инициатива Мрежата е създадена във Виена през 2008 година. Звеното има за цел да противодейства на престъпността и работи в защита на европейските граждани. “Основополагащо за постигане на тези цели е нашата ежедневната работа на национално ниво, отговорност, стремеж към още по-високи резултати и упоритост, които гарантират и независимостта, както на съдебната система като цяло, така и на прокурорите в частност”, отбелязал Сарафов. 

„Защитата на средствата на Европейския съюз в България е изключително важен приоритет в работата на всички институции в държавата“, е заявил Сарафов.

Освен ръководителите на прокуратури в страните от ЕС, участие в 15-ата годишна среща на Мрежата NADAL са участвали ръководители на Евроджъст, Главна дирекция “Правосъдие” на Европейската комисия и др.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст