Общините публикуват списъците със заличените избиратели за вота на 9 юни

Кандидатите за народни представители са 6100, за евродепутати - 418

На предстоящите на 9 юни избори ще има видеонаблюдение в реално време. Броенето на бюлетините и съставянето на протоколите в секционните комисии ще бъде заснемано. 

Централната избирателна комисия одобри правилата за това, като записа, че правителството има отговорност да осигури процеса технически – както с устройствата, така и с платформата за наблюдение. 

Устройствата ще се включват след края на гласуването от председателите на секционните комисии и ще се изключват след като протоколите бъдат подписани от всички членове. Резолюцията на излъчването трябва да позволява разчитането и разпознаването на номерата на бюлетините и начина, по който е гласувано. 

А днес на интернет страниците си общините публикуват списъците със заличените избиратели за вота на 9 юни.

“Това са тези лица, които нямат избирателни права и в двата вида избори, като най-вече това ще бъдат тези, които нямат избирателни права да гласуват в изборите за членове на Европейски парламент поради липсата на така наречената уседналост”, обясни говорителят на ЦИК Росица Матева. 

“Препоръчваме избирателите да проверят тези списъци и ако установят, че фигурират в тях, а смятат, че това се дължи на грешка, могат да подадат заявление за отстраняване на тази грешка до общинските администрации в срок до 1 юни”, допълни тя. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст