Тленните останки на цар Фердинанд бяха положени в семейната крипта в двореца “Врана”

Тленните останки на цар Фердинанд бяха положени в семейната крипта в двореца "Врана"

76 години след кончината на цар Фердинанд тленните му останки бяха пренесени от Германия у нас и положени в семейната крипта в двореца “Врана”.

Десетки политици, висши духовници и граждани присъстваха на церемонията.  

Най-дълго управлявалият монарх от третото българско царство лежеше непогребан от 1948 година в баварския град Кобург, където е бил положен във временен саркофаг пред гробницата на родителите му. Вече е изпълнено желанието му да бъде погребан на българска земя.

В 14 ч. тленните останки на Фердинанд дойдоха в България на правителствения ВИП, за което има решение на МС, стана ясно тази сутрин.

Ковчегът беше свален, пренесен от гвардейци и тържествено положен в катафалка, която отпътува към двореца “Врана”. Траурната процесия там бе посрещната от Симеон Сакскобургготски

“Този жест – да се върне цар Фердинанд тук, е нещо, което сочи, дай Боже, към друго виждане и друг прочит на историята. Ето и сърцето на Цар Борис си остава в Рилския манастир. Това са неща, които аз не съм много за местене на покойниците, но в този момент мисля, че беше справедливо и право да почива тук като основател на всичко”, коментира той.

От царското семейство присъстваха принцовете Кирил и Константин-Асен, княгиня Калина и нейното семейство. Сред присъстващите бяха много политици, висши духовници, главният мюфтия, Западно и Средноевропейският митрополит Антоний, апостолическият нунции в България архиепископ монсеньор Лучано Сурияни, както и президентът Росен Плевнелиев.

“Нека никога не забравяме, че в началото на инсталирания от Съветския съюз комунистически режим в България гробът на цар Борис Трети в Рилския манастир беше тежко поруган, а костите бяха разхвърлени някъде по деретата около Рилския манастир. Това е обратното, което една интелигентна, уважаваща себе си държава и нация трябва да прави”, каза Плевнелиев. 

Ковчегът беше пренесен в двореца от гвардейци под звуците на “Шуми Марица” и траурни маршове. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст