Транспортната свързаност на Варна и Бургас е важна за всички черноморски общини

АМ Черно море покрай Варна

Транспортната свързаност между Варна и Бургас е важна за всички черноморски общини, но нашият град има най-остра нужда да бъде по-добре свързан с останалата част от страната. Това коментира пред Българската национална телевизия кметът Благомир Коцев. По думите му, идеята за автомагистрала или скоростен път между двата най-големи крайбрежни града отдавна е на дневен ред за общините, но е назрял моментът те да обединят усилията си и да настояват пред държавата за нейната реализация.

Темата е била обсъдена с кмета на Бургас Димитър Николов, с когото са единодушни, че изграждането на магистрала или скоростен път

е от ключово значение за развитието на двата града и на общините между тях

Автомагистрала „Черно море“ е предвидена е да свързва градовете Варна и Бургас, като минава в близост до Черно море. Тя трябва да дублира републикански път I-9 и по нея ще преминава Европейски път Е87. Тя е част от Паневропейския транспортен коридор 8. Общата планирана дължина на автомагистрала „Черно море“ е 103 километра.

Очаква се автомагистрала „Черно море“ силно да улесни транспортните връзки между черноморските градове, като реши трудностите с прехода на Стара планина, който силно забавя трафика между Обзор и Несебър. Продължава да се търси финансиране за изграждане на магистралата.

Според кмета Коцев е необходимо всички общини, заинтересовани от тази свързаност, категорично да заявят волята си за изграждане на модерна пътна инфраструктура пред държавните институции. Това са не само големите градове като Варна и Бургас, но и по-малките общини Аврен, Долни чифлик, Бяла, Несебър и Поморие. 

Развитието на целия черноморски регион зависи от наличието на модерна транспортна връзка между Варна и Бургас,

подчерта кметът Коцев. Изграждането й драстично ще подобри туризма, индустрията и търговията, докато липсата й затруднява обособяването на икономически зони около големите градове и възпрепятства привличането на инвестиции. 

Според него

най-важна в случая е волята на държавата, тъй като изграждането на път между общините е неин прерогатив.

В тази връзка кметът Коцев изказа надежда България да има стабилно редовно правителство след изборите на 9 юни, тъй като икономическите ползи от транспортната свързаност между Варна и Бургас е безспорна за цялата държава. Не трябва да позволяваме нестабилността в София да влияе негативно на близо едномилионното население на общините по Черноморието, коментира кметът на морската столица. Той даде примери с остров Крит и Хърватска, където големите крайбрежни градове са свързани с автомагистрали и допълни, че България не трябва да изостава в това отношение спрямо други държави. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст