Футуристичният хотел „Мираж“ потегля към небитието

Мираж

Едни от най-могъщите строителни предприемачи, изградили истинска бизнес империя през последния четвърт век – повелителите на Свети Влас  Динко и Йордан Диневи – са на път да се разделят с една от емблематичните сгради на Бургас – 95-метровия хотел „Мираж“. Намеренията им са да съборят построения през 2002 г. с футуристична визия и нестандартното архитектурно оформление мини небостъргач, символизиращ внушителна мачта на кораб с издути платна сграда, а на нейно място да вдигнат нов билдинг със смесено предназначение – магазини, офиси и жилища.

Според информирани източници, тази стъпка ще бъде предприета по две причини. От една страна – заради пренасищането на хотелиерския пазар в Бургас, а от друга – защото комплексът не е в най-доброто си състояние и ремонтът му би глътнал значителни средства, чиято възвръщаемост би била доста спорна.

Припомняме накратко няколко ключови факта. През ноември миналата година развилнял се ураганен вятър разруши част от фасадата на “Мираж” и разпиля елементи от облицовката с такъв “размах”, че се наложи спиране на движението около него.

Освен това, финансовите резултати на фирмата собственик на хотела – „Българо-американска туристическа компания“ “(БАТКО) ООД, притежавана от братя Диневи (в качеството им на физически лица) в съдружие с тяхната фирма „Куентин“ ООД, след COVID пандемията

фирмените обороти са спаднали с близо 50 на сто.

И от 1.08 млн. лв. през 2019 г. са клюмнали до 330 000 – 558 000 лв. през следващите две години. За 2022 г. равносметката е по-скоро оптимистична – 1.052 млн. лв. приходи от оперативна дейност, но явно собствениците усещат това като затишие пред буря, която искат да изпреварят.

Сега експерти мъдруват по разработване на бизнес стратегията за бъдещето на хотел „Мираж“, който със сигурност ще бъде затворен до края на годината. Обсъждат се две възможности за неговото бъдеще.

Първият вариант е

събаряне на сградата и изграждането на нова.

Като се има в предвид, че залегналия в общия устройствен план на Бургас коефициент на застрояване на урегулирания поземлен имот, в който е построен хотелът, е с възможно най-голямата плътност – 80%, това на практика би развързало ръцете на предприемачите да вдигнат небостъргач с огромна разгърната застроена площ, плюс подземен паркинг на няколко нива, “покриващ” целия парцел.

В този случай обаче проектът ще се оскъпи доста сериозно, защото разрушаването на хотела ще глътне внушителни средства – става дума за монолитна стоманобетонна конструкция, с чието “нулиране” могат да се справят силно ограничен брой фирми.

Според експерти,

само взривяването на сградата би глътнало близо 2 млн. лв.,

а разчистването на руините – поне още толкова. На всичкото отгоре, сградата се намира на ключово кръстовище и е в близост до жилищни блокове, което също усложнява ситуацията.

Запознати с този вид дейности припомнят, че преди години по аналогичен начин беше съборен недостроения ГУМ в Бургас, с тази разлика, че той е бил изграден от готови елементи, а разгърнатата му застроена площ е била два пъти по-малка от тази на хотела.

Според специалисти, ако бъде избран този вариант, „Мираж“ ще влезе в историята като

най-голямата сграда, взривяване някога в Бургас.  

Другият вариант, по който се рабати, предвижда преустройство на хотелската част и изграждането на още една допълнителна кула, откъм спортна зала „Младост“.  Този вариант със сигурност е доста по-евтин, но при него остава висящ проблема с осигуряването на достатъчно паркоместа.

В начинанието на Диневи са впрегнати мениджъри и експерти, които разработват различни бизнес модели в търсене на най-печелившия. Градските легенди вече разказват, че братя Диневи са се сдобили и с партньори за този проект. Спрягат се имената на строителните предприемачи Владимир Колев и Велизар Алексиев, които наскоро завършиха огромния билдинг на входа на Бургас – до кръговото на “Метро”.

Очевидно

амбициите на Диневи да надграждат империята си

не се ограничават нито в пространството, нито във времето.  Братята управляват десетки дружества, а инвестициите им са в доста широк спектър от дейности – туризъм, строителство, услуги, търговия и селско стопанство. Бизнес империята им включва още купища заведения и дискотеки по Черноморието, пристанище с цяла флотилия от луксозни яхти и… собствена авиокомпания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст