Чиновниците получават никакви заплати защото са много, а и работата им е некачествена

чиновници

Докладът за състоянието на държавната администрация през 2023 г., приет от Министерския съвет, показва, че заплатите на хора, работещи в държавната администрация на сходни длъжности, понякога се разминават 2-3 пъти, а при по-високите нива в йерархията – дори и повече. Проблемът обаче не е колко пари взима един чиновник, а колко чиновници получават “едни пари”. Защото от край време не никаква тайна, че българската администрация е прекалено раздута и поради тази причина никакви реформи не вървят, конкурсното начало продълржава да е розов сън, а повишаването на квалификацията… според зависи: ако Европа даде пари – става, ако не даде – забрави!

От 20 години всяко идващо на власт правителство обещава, че ще оптимизира ресурса и ще намали броя на чиновниците. Даже реформа ще направи и ще администрацията ще стане ефективна. Това обаче не се случва, защото е дълга и тромава процедура, от която властимащите няма да спечелят никакъв политически дивидент, но пък ще положат огромен труд. В момента в администрациите работят средно около 120 000 души.

Според доклада, разликата между минималната и максималната заплата е по-малка в по-ниските нива на кариерната стълбица, но пое огромна на върха на пирамидата. Така едни държавни служители вече получават минималната заплата за страната в размер 933 лв., а

възнагражденията на други достигат 6540 лева.

Обяснението е във финансови ограничения, различно прилагане на нормативната уредба и исторически наложили се необосновани разминавания в размера на индивидуалните заплати.

Гapaнтиpaният минимyм нa зaплaтaтa зa нaй-ниcĸaтa длъжнocт зa дъpжaвeн cлyжитeл – “млaдши eĸcпepт”, ce oпpeдeля eжeгoднo cъc зaĸoнa зa дъpжaвния бюджeт зa cъoтвeтнaтa гoдинa. 

Бpyтнaтa зaплaтa в дъpжaвнaтa aдминиcтpaция ce cъcтoи oт ocнoвнa зaплaтa и дoпълнитeлни възнaгpaждeния.

Oбщитe paзxoди зa ocнoвни зaплaти

нe мoжe дa ca пo-ниcĸи oт 70% oт paзxoдитe зa зaплaти.

Дoпълнитeлнитe възнaгpaждeния мoгaт дa бъдaт: дoпълнитeлни възнaгpaждeния зa пocтигнaти peзyлтaти, дoпълнитeлни възнaгpaждeния зa извънpeдeн и нoщeн тpyд и зa paбoтa пpeз oфициaлни пpaзници.

Разходите за допълнително материално стимулиране – ДМС, не могат да надхвърлят 30% от разходите за възнаграждения и осигуровки, но в едни министерства и агенции има пари за бонуси, в други – не. Дали обаче чиновниците са стимулирани финансово да показват по-високи резултати и да повишават квалификацията, не се знае.

В началото на април правителството реши да се справи с диспропорциите между бедни и богати министерства и агенции. Какво обаче постигна – вместо да насърчи можещите и работещите, то вдигна абсолютно всички заплати.

За да се преодолее дисбалансът при заплатите, в тазгодишния бюджет бяха заложени 353 млн. лв., така че изоставащите възнаграждения да бъдат вдигнати. Това е меко казано безпринципно, защото заплатите би трябвало да се вдигат заради заслуги.

Така вместо реформа,

новият модел на заплащане в администрацията пак се оказа в задънена улица.

Разбира се, че е най-добре всички да получават по-високи заплати, но не всички полагат еднакви усилия. А като се дава по еднакво на всички не особено мотивираните и непродуктивни служители си остават такива, а мотивираните си дават сметка, че няма кой знае какъв смисъл да се напъват.

Трябва да се отчете, че увеличението на заплатите, освен да изглажда дисбалансите, се случва и за догонване на нарасналите разходи за живот през последните години. Това обаче не отговря на въпроса как ще се справи администрацията с  някои форми на  неефективност и дали ще подобри предоставянето на услуги за гражданите и бизнеса. И най-важното – ще се изкорени веднъж и завинаги зловредна представа, че

който влезе веднъж в администрацията, остава там до живот.

Съобщава се, че миналата година от администрацията напуснали около 11 000 души, но се добавя, че огромната част от тях са или пенсионирани, или преместени да друга длъжност.

Трудно е да си обясним,  защо  някои служители получават все по-високи заплати при липсата на каквито и да е резултати. Още по-трудно е обаче да отговорим дали е възможно нещо да се промени.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст