ConocoPhillips иска да купи Marathon Oil за 15 млрд. долара

нефт сделка

Според Financial Times американските петролни компании ConocoPhillips и Marathon Oil преговарят за сливане. Както съобщава изданието, позовавайки се на информирани източници, преговорите са в напреднал етап, а Marathon Oil може да бъде оценен на 15 милиарда долара.

Отбелязва се, че ConocoPhillips, която е най-голямата независима петролна компания в света с пазарна капитализация от 139 милиарда долара, се опитва от няколко седмици да получи споразумение от Marathon Oil.

По-малкият конкурент на Conoco – Devon Energy, търсеше същата сделка. Преди шест месеца Devon Energy вече проведе предварителни преговори с Marathon.

Ако покупката на Marathon се осъществи, това ще бъде най-голямата сделка на Conoco от 2020 г.,

когато компанията купи Concho Resources за 10 милиарда долара, която притежава големи находища в Съединените щати, особено в Северна Дакота, Оклахома, Тексас и Ню Мексико, както и бизнес за производство на газ в Екваториална Гвинея.

Ако сегашната сделка се осъществи, това ще бъде

още един етап от консолидацията на американската енергийна индустрия,

която се засили от миналата година. Експерти казват, че големите компании се стремят да придобият най-добрите останали активи в шистовата индустрия и да консолидират този доста фрагментиран сектор.

Миналия октомври ExxonMobil и Chevron се споразумяха за огромни сделки на стойност съответно 60 милиарда и 53 милиарда долара, поставяйки началото на вълна от сделки в сектора.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст