Ако международните ни престъпници бяха честни политици, България щеше да процъфтява

престъпници

За съжаление криминалният ни контингент така и не пожела да впрегне интелектуалния си потенциал в почтена общественополезна дейност. Ако това се беше случило и ако със същата изобретателност и страст нашите престъпници не бяха вършили кражби и измами, а правиха пари в полза на държавата и народа, отдавна щяхме да сме № 1 в Европейския съюз и да се чудим как да похарчим заплатите си.

Пример за това е българската престъпна банда, която извърши мегакражбата от британската социална система. Медиите на Острова определят измамата като „безпрецедентна“, а „Телеграф“ пише, че само за четири години и половина нашенците са успели да измамят британските данъкоплатци поне с 50 млн. паунда (около 116.7 милиона лева). И то

с помощта на обикновени кофи, временни телефони и “вълшебни трикове”.

Бандата е разбита през април. Петимата задържани са действали на Острова между октомври 2016 г. и май 2021 г., като привидно съдействали на нуждаещи се да кандидатстват за помощи, но са взимали парите за себе си. Става дума за схемата за социални помощи Universal credit, която предвижда ежемесечни суми за нуждаещите се. Семейства с едно дете получават най-малко 244 паунда, тези с две-три деца – до 2800. Фондът отпуска и сума в размер на 65% от наем на жилище.

Членовете на бандата са набирали в България хиляди доброволци (по-скоро “клиенти”), чието единствено участие в било да заявят, че… живеят и работят във Великобритания.

При обиска в домовете им

полицията е открила пачки със 750 000 британски лири.

Те са получени за 6000 фалшиви заявления за помощи, част от които са подадени през откритите 900 мобилни устройства. При обиска са намерени и стотици формуляри за кандидатстване, натъпкани в кашони. Това, което най-много е изненадало полицаите е, че на перваза на прозореца е имало малка кофа с въже, която се е използвала за спускане на временните телефони на хората, чакащи в офиса на долния етаж.

Арестуваната банда ще си получи заслуженото от британското правосъдие, но имиджът на стотиците хиляди българи, които работят честно и почтено на Острова е тотално сринат. В близко бъдеще българите, които получават помощи там, ще се чувстват като престъпници, защото

обществото – и то с пълно право – е крайно негативно настроено към измамата.

Измамница от висша класа е и криптокралицата Ружа Игнатова. Редом с убийци, наркобарони и банкови обирджии тя е в списъка на ФБР с най-издирваните престъпници. Игнатова е в основата на една от най-големите финансови пирамиди в света, а жертвите й са разпръснати по целия свят.

През 2014 г. българската бизнесдама създава нова криптовалутата уанкойн с амбицията да се конкурира с биткойна. Бизнесът й процъфтяваше и инвеститорите от цял свят вложиха парите си. След две години обаче уанкойн се оказа поредния въздух под налягане, около който от наивниците бяха измъкнати над 4 млрд. долара. Ружа обаче успя да избяга и до ден днешен не се знае къде е.

Българин е и

сред десетте най-издирвани престъпници в Испания.

През 2022 г. испанската прокуратура обяви, че издирва 53-годишния Николай Щерев, за когото смята, че е лидер на международна организация, внасяща в Европа огромни количества кокаин от Южна Америка.

Посочените примери са малка, но представителна извадка, от многобройните знайни и незнайни наши престъпници по света. Действията на тези хора са в ущърб на самите тях, а и на авторитета на страната. Ако потенциалът и очевидната им предприемчивост бяха впрегнати да съграждат, цена нямаше да имат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст