От ГЕРБ са категорични, че позицията им за Сребреница не подлежи на никакво съмнение

ГЕРБ отговори по казуса със Сребреница

Чрез видеообръщение във “Фейсбук” от името на ГЕРБ, Даниел Митов заяви, че партията не се е месила в работата на служебното правителство и няма намерение да го прави. Според него интерпретациите по казуса със Сребреница идват от политически партии, които губят общественото доверие и смятат, че подобни наративи ще им донесат успех.

“Това не кореспондира с реалността и те сами ще го видят на 9 юни. Но точно тези партии успяха да изберат президента Румен Радев. Точно тези партии гласуваха против Ф-16, против американските ядрени централи. И точно тези партии пълниха хазната на Путин в продължение на години през дерогацията за внос на руски петрол. Посещението на министър-председателя Бойко Борисов в Сараево беше първото такова на ниво министър-председател и беше част от усилията на българската държава за европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. Като външен министър аз лично съм подписвал възпоменателната книга в Сребреница. Така че нашата позиция, позицията на ГЕРБ не подлежи на никакво съмнение по този казус“, категоричен е Митов.

Припомняме, че вчера, 29 май, излязоха информации в медиите, че служебният премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, е поискал България да гласува в последния момент с “въздържал се” резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 година.

Това става ясно от публикация на сайта Bird, според която Главчев е изпратил до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева “скандална грама”, разкриваща “безпрецедентен натиск на служебното правителство да бъде променена геополитическата позиция на България”. Пак според материала “до обрата в позицията на правителството се е стигнало след комуникация между Александър Вучич и Бойко Борисов, в който на бившия премиер е било припомнено, че Сретен Йосич скоро излиза на свобода”.

Според bird.bg, случилото се няма как да е самоинициатива на Димитър Главчев, а е резултат от “спуснати инструкции” от бившия премиер Бойко Борисов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст