Испанският парламент одобри закона за амнистия на каталунските сепаратисти

Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на Испания Congreso_de_los_Diputados_(España)

Конгресът на депутатите (долната камара на парламента) на Испания окончателно одобри законопроекта за амнистия на участниците в каталунския сепаратистки процес, който предизвика протести в страната. Инициативата беше подкрепена от 177 народни представители, а 172 – против.

Законопроектът, който може да обхване около 370 души, беше одобрен, наред с други неща, благодарение на подкрепата на партията “Заедно за Каталуния” на бившия лидер на испанския регион Карлес Пучдемон. Инициативата беше регистрирана в парламента преди около шест месеца от Испанската социалистическа работническа партия (PSOE) на премиера Педро Санчес.

Сега законът трябва да бъде публикуван в официалния държавен вестник,

а съдилищата ще отговарят за неговото прилагане. Амнистията е насочена към „нормализиране на съвместното съществуване“ в Каталуния. Тя беше договорена от партиите, подкрепящи отделянето на региона от Испания в замяна на тяхната парламентарна подкрепа за кандидатурата на Санчес за министър-председател. Без това той не би могъл да остане поста си на ръководител на правителството.

Законът срещна остри критики от дясната опозиция.

В Испания хиляди хора протестираха срещу инициативата, включително в централата на PSOE в Мадрид. Законът може да бъде обжалван пред Конституционния съд на Кралството, както и пред Съда на Европейския съюз. Консервативната Народна партия вече обяви намерението си да направи това.

пучдемон амнистия

Един от тези, които трябва да бъдат включени в амнистията, е Пучдемон,

който оглавяваше правителството на Каталуния по време на незаконния референдум за независимост там през 2017 година. Скоро след това той избяга от страната, докато испанските съдебни власти неуспешно търсят екстрадицията му. Политикът вече заяви, че е готов да се върне в кралството.

На 12 май в Каталуния се проведоха регионални парламентарни избори, които завършиха с победа за Социалистическата партия.

Зад нея стои коалиция, водена от Пучдемон. В същото време нито една политическа сила не успя да получи абсолютно мнозинство от местата в парламента, за да одобри лесно свой кандидат за лидер на региона. След изборите Пучдемон увери, че е готов да се опита да привлече подкрепата на каталунския парламент, за да заеме отново поста ръководител на правителството на автономната област.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст