Кметовете на наводнените карловски села не отстъпват от искането си за 38 млн. лева

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово, наводнени карловски села

Кметовете на засегнатите от наводненията през 2022 година карловски села не отстъпват от искането си за 38 милиона лева, които държавата да осигури до края на годината за възстановяване на засегнатата инфраструктура.

“Приемам, че обещаните днес от служебния премиер Димитър Главчев 10 милиона лева са само първа част от етапно финансиране, което ще продължи и през следващите месеци”, заяви кметът на о бщина Карлово Емил Кабаиванов.

“Приемам го като човек, който уважава държавността и институциите, но това финансиране трябва да бъде отпуснато в рамките на следващите 10 дни, за да можем да продължим работа и края на месец юни – началото на юли ще трябва да имаме втори транш и началото на есента трети, за да стигнем 38 млн. и да можем да реализираме всички приоритетни обекти до края на годината”, обясни той.

А дейностите включват изграждане на мостове и пътища и укпепване на речните корита, припомни Емил Кабаиванов. 

По думите му аргументите на служебния премиер за отпускането сега само на 10 милиона лева са били, че в края на шестмесечието трябва да се направи анализ на изпълнението на приходната част на бюджета. 

И Димитър Главчев, и финансовият министър Людмила Петкова са се съгласили, че действително до края на годината трябва да бъдат изразходвани общо 38 милиона лева за възстановителни дейности, подчерта Емил Кабаиванов.

Обявения протест на 12 юни го отлагаме и ще работим с тези средства и края на юни – началото на юли влизаме пак на разговори и преговори за следващия транш. Не става въпрос за пазаруване на пари, а средства, които са необходими, за да бъдат завършени изцяло обекти от т. нар. “критична инфраструктура”, каза той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст