Петкова подписа споразумениe за автоматичен обмен на данъчна информация със САЩ

Людмила Петкова и Кенет Мертен разменят папки след подписването на споразумението за автоматичен обмен на данъчна информация със САЩ

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова подписа споразумение за автоматичен обмен на данъчна информация със Съединените щати, съобщиха от Министерството на финансите.

То е подписано и от американския посланик Кенет Мертен.

България ще получава информация за приходите, дейностите, активите и данъците на големите американски мултинационални групи, които извършват дейност у нас. Това е част от споразумението, подписано от Людмила Петкова и Кенет Мертен.

С документа отпада задължението на местните дъщерни дружества на тези групи да подават отчети по държави съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, тъй като тази информация ще се обменя на реципрочна основа между двете държави.

Автоматичният обмен на отчети по държави ще доведе до повишаване на международната данъчна прозрачност и ще подпомогне данъчните администрации при вземането на решение за ефективното насочване на ресурси за идентифициране, контрол и противодействие на най-рисковите случаи, свързани със заобикаляне на данъчното облагане от големите многонационални компании, допълват от финансовото министерство.

От ведомството цитират вицепремиера Петкова, според която това е “ефективен инструмент за противодействие на избягването на данъци и само с координирани усилия на държавите от цял свят може да се постигне тази цел”.

Според Петкова споразумението е “дългоочаквано от представителите на бизнеса, като ще доведе до намаляване на административната тежест и ще създаде спокойна и предвидима бизнес среда”.

С подписването на споразумението България и САЩ изпълняват и поетите ангажименти в рамките на Плана на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Г-20 за прилагането на мерки срещу свиването на данъчната основа и прехвърлянето на печалби в други юрисдикции, допълват още от Министерството на финансите. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст