Служебното правителство нарече скандала с позицията ни за Сребреница “хибридна атака”

Служебното правителство нарече скандала с позицията ни за Сребреница "хибридна атака"

Служебното правителство нарече скандала с позицията ни за Сребреница “хибридна атака”. От Министерския съвет заявиха, че България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница и е участвала във всички инициативи, свързани с тяхното възпоменаване.

“Динамиката при осъществяване на дипломатическата служба и формирането на позиция е свързана с множество „работни“ варианти, които непрекъснато еволюират в процеса на формиране на националната позиция на страната ни. Важна е официалната позиция, а до нея се стига след становища на експерти от ресорните структурни звена на Министерството на външните работи, които включват различни комуникационни канали”, изтъкват от кабинета на Димитър Главчев.

Преди ден в няколко медии бе публикувана информация, според която Главчев, който е и външен министър, е поискал България да гласува в последния момент с “въздържал се” резолюцията на ООН, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 година.

Първоизточникът на информацията е сайтът Bird. От медията посочват, че премиерът е изпратил до постоянния ни представител в ООН Лъчезара Стоева “скандална грама”, разкриваща “безпрецедентен натиск на служебното правителство да бъде променена геополитическата позиция на България”. Според материала “до обрата в позицията на правителството се е стигнало след комуникация между Александър Вучич и Бойко Борисов, в който на бившия премиер е било припомнено, че Сретен Йосич скоро излиза на свобода”.

От Bird твърдят, че случилото се няма как да е самоинициатива на Димитър Главчев, а е резултат от “спуснати инструкции” от бившия премиер Бойко Борисов.

“Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк не съдържа окончателните указания към посланик Лъчезара Стоева”, уверяват от Министерския съвет. Оттам допълват, че документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост. Това само създава почва за спекулации, интерпретации и манипулации по темата.

Според правителството “изтичането на служебна кореспонденция и безогледното ѝ разпространение в публичното пространство може да се окачестви само като елемент на хибридна атака”.

Темата се употребява политически в условията на предизборна кампания и това вреди на интересите на България, се казва още в становището на МС.

Служебното правителство подчертава, че се разграничава категорично от “всякакви опити за внушения, свързани с промяна на геополитическата ориентация на България”. Както и че “с действията си правителството доказва всекидневно, че страната ни  следва неотклонно европейския си път и перспектива”.

По-рано днес чрез видеообръщение във Фейсбук от името на ГЕРБ зам.-председателят на партията Даниел Митов каза, че партията не се е месила в работата на служебното правителство и няма намерение да го прави. Според него интерпретациите по казуса със Сребреница идват от политически партии, които губят общественото доверие и смятат, че подобни наративи ще им донесат успех.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст