Рамка Fabergé се продаде за 750 000 долара, поставяйки нов рекорд

Рамка Fabergé се продаде за 750 000 долара, поставяйки нов рекорд

Рамка Fabergé, изобразяваща руски императорски герб, беше продадена за 750 000 долара на търг в Sotheby’s в Ню Йорк в сряда. Цената надхвърли значително прогнозата от 200 000 до 300 000 долара и постави нов рекорд за продажба на рамка Fabergé.

Рамка Fabergé се продаде за 750 000 долара, поставяйки нов рекорд

Принадлежаща към изключително малка група рамки във формата на яйце, произведени от ювелирната къща, тази забележителна творба, изобразяваща императрица Мария Фьодоровна, беше топ лот на арт търг в Heritage.

Предметите на Фаберже, едни от най-изящните и очарователни съкровища някога създавани, продължават да будят огромен интерес на арт пазара. Доказателство за това е скорошен търг в аукционната къща Heritage ,където рамка Фаберgé от царската колекция достигна цена от 750 000 долара, най-високата регистрирана цена за рамка за картина на Фаберже.

Търгът, озаглавен “Подписна аукционна сесия с Imperial Fabergé & Russian Works of Art”, беше посветен на забележителното културно наследство и произведения на изкуството на Русия отпреди Руската революция от 1917 г. Рамката е във формата на яйце, изработена от злато, украсена с диаманти и емайл, идва от частна колекция в Калифорния. Тя съдържа оригинална снимка на императрица Мария Фьодоровна и датира отпреди 1896 г. Според съобщенията, произведенията на изкуството от тази частна колекция са достигнали САЩ чрез принц Василий Романов – младият принц Василий, майка му великата княгиня Ксения и вдовицата императрица.

Рамка Fabergé се продаде за 750 000 долара, поставяйки нов рекорд

Осем от първите десет лота на търга бяха на царски съкровища на Фаберже, създадени от Петер Карл Фаберже, бижутер и златар на руския императорски двор. Например, златен слон Фаберже, украсен с диаманти и емайл в техниката шамплеве, някога собственост на вдовицата императрица Мария Фьодоровна, беше продаден за 312 500 долара , часовник на Фаберже във форма на диамант, изработен от злато в два цвята и с розов гийоше емайл, който някога е принадлежал на великата княгиня Ксения Александровна, беше продаден за 300 000 долара, петел от скъп камък, монтиран върху злато, собственост на императрицата, беше продаден за 300 000 долара, а кутия от позлатена сребърна лама, изработена от Фаберже Федор Рюкерт в техниката клуазон и емайл En Plein, собственост на императрицата, беше продадена за 250 000 долара.

Преоткрита императорска лампада, проектирана от Федор Солнцев за манастира Чудов в Кремъл, произхождаща от колекцията Nelkin достигна историческа цена от 475 000 долара. Александър Николаевич е поръчал произведението, за да отбележи императрицата и сина й великия княз по време на лошо здраве. Конфискуван от комунистите и продаден в чужбина, той не е виждан публично от 1980 г.

“Това беше класическа разпродажба на руски произведения на изкуството, включваща императорски предмети Фаберже, емайли, картини, скулптури, мебели, декоративни предмети и дреболии, които не са били видени в САЩ от 90-те години на миналия век, когато руският пазар се премести в Лондон. Колекционерите реагираха с голям ентусиазъм,” казва Ник Николсън, старши специалист по руски произведения на изкуството в Heritage. “Всички предмети от разпродажбата бяха предоставени от американски колекционери и американски имения, а по-голямата част от значимите партиди бяха закупени от американски колекционери. Разпродажбата показва, че пазарът остава силен за първокласни предмети с важен произход.”

Четете още на : Китара на Джон Ленън е продадена за 2,9 млн. долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст