Служебният министър на правосъдието призова новият Закон за съдебната власт да бъдат добре обмислен

Служебният министър на правосъдието призова новият Закон за съдебната власт да бъдат добре обмислен

Служебният министър на правосъдието Мария Павлова призова крайният вариант на Закона за съдебната власт да бъде добре обмислен и широко обсъден. Тя е на мнение, че към новите поправки не трябва да се пристъпва с припряност, каквото по думите й, била тенденцията напоследък.

Коментарът на служебния правосъден министър дойде по време на откриването на организирана от министерството дискусия с магистратската и академичната общности по повод предложения за промени в Закона за съдебната власт.

След като Павлова пое поста, срокът за обсъждането на проекта на закона беше удължен, а постъпилите становища бяха доминиращо отрицателни. Преди дискусията тя не изключи да се стигне до значителни промени в първоначалния вариант, който бе приет от предишния екип на Министерство на правосъдието.

Павлова коментира, че продължават да се обобщават получените становища и предложения. Те са постъпили както от граждани и съсловни организации, така и от отделни магистрати. “Най-много предложени промени в проекта за нов Закон за съдебната власт, в хода на обществените консултации, са относно номинациите и избора на членове на Висшия прокурорски и съдебен съвет, за Инспектората, както и за конкурсите и атестирането. До момента има изготвена таблица от около 300 листа предложения за промени в проекта за нов закон“, обясни тя.

Служебният министър на правосъдието подчерта, че във връзка с последните промени в Конституцията в частта “съдебната власт”, трябва да се приемат промени в пакет от закони до края на юни месец, които да уредят функционирането на съдебната система. Според нея обаче срокът физически не може да бъде спазен, тъй като става въпрос за изменението на повече от 120 закона, сред които е и Законът за съдебната власт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст