Риши Сунак се бори да запази контрола над партията преди изборите

Риши Сунак избори

Първата изборна седмица във Великобритания показа, че премиерът на Обединеното кралство и лидер на консерваторите Риши Сунак трябва да се бори не само с външни, но и с вътрешни врагове. Катастрофално ниските рейтинги на управляващата партия, които само символично се повишиха през последните дни, принуждават правителствения ръководител да поема рискове, като дава двусмислени обещания на избирателите. Не всички колеги на Сунак са доволни от избраната стратегия: мнозина открито критикуват своя лидер. 

Междувременно Лейбъристката партия наблюдава внимателно вътрешните борби на консерваторите и се готви за предполагаем триумф.

Предизборната кампания на Консервативната партия на Великобритания не върви добре от самото начало

Още на 22 май Риши Сунак, който реши да свика изборите за 4 юли, направи изявлението си под проливен дъжд, което породи много шеги за „удавения“ премиер и сравнения на консерваторите с Титаник. Още първата седмица от състезанието само засили усещането, че капитанът на „кораба“ води групата по директен курс към въображаем айсберг.

По последни данни на YouGov

общо 44% от британците са готови да гласуват за Лейбъристката партия,

което е с 2% по-малко, отколкото преди Сунак да обяви датата на изборите, но все пак значително повече от консерваторите. Торите възнамеряват да подкрепят 22% от избирателите, с 1% повече от предишното проучване. Освен това на трето място с 14% подкрепа е популистката партия Reform the United Kingdom, наследник на “Партията за Брексит”, измествайки от тройката либералдемократите, които са популярни сред 9% от електората.

Проучване на друга компания – Opinium, дава малко по-малко плашещи цифри за консерваторите, които обаче пак не им вещаят нищо добро. Според Opinium, 41% от избирателите ще гласуват за лейбъристите (минус 2% спрямо предишното измерване), а 27% (+2%) за консерваторите. Политическите стратези на Консервативната партия твърдят, че изследванията преувеличават преднината на лейбъристите и че избирателите, които не разкриват своите предпочитания за гласуване в анкетите, е по-вероятно да подкрепят консерваторите.

Според YouGov,

населението на страната, което не е решило как ще гласува, сега възлиза на 15 процента.

Засега обаче прогнозите показват съкрушително поражение за Консервативната партия, тъй като повече от 400 места в 650-местната Камара на общините може да отидат за лейбъристите, отбелязва вестник The Guardian. В същото време дори консервативните политически стратези признават, че поражението най-вероятно няма да бъде избегнато, въпреки че се надяват, че няма да бъде толкова болезнено. Въпреки това Риши Сунак няма да се отказва и дава противоречиви обещания с надеждата да си върне симпатиите на електората.

По-специално, министър-председателят наскоро пое

инициативата за връщане на всеобщата военна повинност, премахната през 1960 година

Той каза, че 18-годишните британски мъже и жени ще трябва да служат една година в армията или силите за киберсигурност. Тези, които мразят идеята да се присъединят към въоръжените сили, ще могат да поемат алтернативна служба под формата на доброволчество през уикендите в полицията, противопожарната служба или сектора на здравеопазването. Сунак е убеден, че тази мярка ще укрепи „националния дух“, защото „да си британец е повече от просто да се редиш на опашка пред паспортен контрол“. Предложението на премиера изненада мнозина и Сунак веднага беше бомбардиран с уточняващи въпроси. Той обаче не успя да им отговори – например, да разкрие какви санкции ще последват за 18-годишните британци, ако откажат “национална служба”. 

Лидерът на консерваторите също не отговори и на това какви ползи може да донесе това на младите британци, очевидно смятайки повишаването на „националния дух“ за достатъчна мотивация и обещавайки да изпрати дъщерите си също да служат. В същото време представители на Консервативната партия анонимно се опитаха да отговорят на въпроси, които вълнуват обществото. Някои предположиха, че отказът на младежите да служат ще доведе до глоби за техните родители, докато други побързаха да опровергаят това твърдение.

Междувременно някои консервативни политици открито и остро реагираха на инициативата на Риши Сунак

Така министърът на Северна Ирландия Стив Бейкър нарече въвеждането на военна служба политика, измислена от съветниците на премиера и наложена му. След това Бейкър отиде на почивка в Гърция, вместо да води кампания в своя избирателен район.

Вътрешнопартийните проблеми на Риши Сунак не свършват дотук. На министър-председателя беше нанесен удар от депутата от Телфорд Луси Алън, която се отказа от идеята да бъде преизбрана и подкрепи кандидата за реформи Алън Адамс в своя избирателен район вместо представителя на консерваторите Хана Кембъл. Луси Алън веднага беше изключена от партията, но тя заяви, че е напуснала сама. 

Преди това, още през март, реформистите бяха подкрепени от Лий Андерсън, бившият заместник-председател на консерваторите. Бившият министър на околната среда на Обединеното кралство Зак Голдсмит, който подаде оставка през 2023 г. поради „липса на интерес“ на Риши Сунак към екологичните въпроси, също се добави към проблемите. Голдсмит каза, че се надява „Сунак да замине за Калифорния след няколко седмици“, което ще остави парламента с „няколко достойни членове“, които биха могли да съживят Консервативната партия в бъдеще. Риши Сунак трябваше да реагира бързо на слуховете за планове да замине за Калифорния. „Изненадан съм, че лорд Голдсмит, с когото не съм говорил от дълго време, изглежда е толкова добре информиран за плановете на семейството ми. Разбира се, че не. Децата ми са на училище, това е моят дом и, както вече казах, моят футболен отбор (Риши Сунак е фен на “Саутхемптън”) току-що се класира за Висшата лига“, каза премиерът, като отново успокои, че ще остане в Обединеното кралство “за много години напред”.

Освен това, както признават пред британските медии източници от Консервативната партия, кампанията на консерваторите е под голям натиск от факта, че

много видни политици са загубили вяра във възможността да спечелят изборите

и са отказали да се борят предварително за мандати. Така например Майкъл Гоув, който с кратки прекъсвания заемаше министерски постове от премиерството на Дейвид Камерън, потвърди отказа си да се кандидатира. Като цяло тези политици решиха да не се опитват да влязат в Камарата на общините, в която се очаква да намерят място под сто консерватори.

Други се оплакват, че партията е изправена пред остър недостиг на силни кандидати. В резултат на това гласоподавателите в такива избирателни райони са склонни да подкрепят кандидати от “Либералните демократи” и “Реформиране на Обединеното кралство”, като по този начин играят за лейбъристите. Лейбъристката партия не без удоволствие следи консервативните дрязги и очаква победа.

Министърът в кабинета в сянка Джонатан Ашуърт, коментирайки предложението за военна повинност на Риши Сунак, каза, че политиката на консерваторите „продължава да се разпада“ и иронично отбеляза неуспеха на министър-председателя да образова обществеността относно подробностите на своето предложение.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър увери, че консерваторите са в отчаяние и сравни кампанията им с „ровене в кутия за играчки“, в която хаотично се опитват да намерят нещо подходящо. В същото време лейбъристите се чувстват толкова уверени, че решиха да бъдат откровени с избирателите. Така

Кийр Стармър заяви, че няма да може да изпълни някои от обещанията, които даде през 2020 г.,

по време на надпреварата за лидерство в партията. Според него, консерваторите са докарали икономиката до задънена улица, така че новото правителство ще трябва да направи жертви. По-специално, преди това той се застъпваше за премахване на таксите за обучение в университетите, но сега увери, че „като се имат предвид щетите, причинени на икономиката, особено от Лиз Тръс (предшественичката на Риши Сунак), това е невъзможно“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст