Британски съд се произнася по една от най-големите измами със социални помощи, в която обвинените са българи

съд, стоянов

Днес (30 май) съдът в лондонския квартал “Ууд Грийн” ще се произнесе по една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари в Обединеното кралства, по която обвиняемите са петима българи.

Това са Галина Николова, 38 г., Стоян Стоянов, 27 г., Цветка Тодорова, 52 г., Гюнеш Али, 33 г., и Патриция Панева, 26 г., като всички те си признаха, че са откраднали над 50 милиона паунда от британските данъкоплатци за четири години и половина.

Групата, която беше подкрепяна в съда от десетки членове на семействата им и приятели по време на тридневното изслушване на обвиняемите, се призна за виновна за извършените измами и пране на пари още през април 2024 г.

Британският “Телеграф” съобщи, че Стоян Стоянов, съучастник в организирането на въпросната схема за измами със социални помощи, смятана за една от най-големите във Великобритания, е продължил да подава фалшиви заявления и след като е бил арестуван през май 2021 година.

Стоян Стоянов

Фалшивите документи, подавани за така наречения “Универсален кредит”, са облагодетелствали финансово почти винаги само българи, които твърдят, че живеят и работят в Обединеното кралство и съответно при съответните условия имат право на обезщетения.

Инспектор Васил Панайотов

Измамата била разкрита, след като полицай в Сливен съобщава на британските власти, че в града му внезапно са се появили твърде богати хора, които по думите му „живеят като барони“. Те никога не били посещавали Великобритания, но получавали месечни помощи до 2500 британски паунда.

Инспектор Васил Панайотов, който предупредил полицията във Великобритания, смята, че истинският мащаб на измамата е много по-голям от откраднатите 50 млн. паунда.

В хода на разследването станало ясно, че Стоянов е един от ръководителите на измамната схема, но над него имало и други – на по-високо ниво.

“Фабриката за обезщетения и фалшиви документи” се намирала в супермаркета “Antonia Food” в Лондон, където Галина Николова имала офис. Там са били изработвани и фиктивни договори за наем, фалшиви фишове за заплати и фалшиви писма от наемодатели, работодатели и лични лекари.

Адвокатът на Стоянов посочи, че той изпитва тежки угризения и признава, че поведението му е било изцяло нечестно.

Стоянов пристига във Великобритания през август 2020 година. След като първоначално си намира законна работа в строителството, той твърди, че е бил измамен със заплащането и е останал без стотинка. После успял да си намери хиляди “клиенти”, които се облагодетелствали от измамите, като полицията се оказала безпомощна, защото не можела да види съобщенията им, които те си споделяли в WhatsApp.

Въпреки това, след като британската полиция получава сигнала от Сливен, тя се задейства, претърсва дома на Николова и Стоянов и в него намира 750 000 паунда кеш, голямо количество дизайнерски дрехи, бижута, два часовника “Emporio Armani”, два – “Versace”, обувки “Gucci” и маратонки “Chanel”.

Черната работа била извършвана от Патриция Панева, която обработвала фалшивите документи до 3 часа сутринта, в стая без прозорци в задната част на “Antonia Food”. За работата си тя получавала по 80 паунда на ден.

Патриция Панева, Гюнеш Али, Цветка Тодорова

Панева идва във Великобритания със семейството си през 2016 г., като тогава баща й си намира законна работа. Тя се записва в университет и ползва студентски заем. Пред съда Панева заяви:

„Дълбоко съжалявам за действията си спрямо тази страна, защото тя ми е дала толкова много. Когато майка ми беше болна, лекарите се грижеха за нея. Получих заем, за да уча в университета в Съндърланд. Тази страна даде пълноценен живот на семейството ми и за това ще й бъда вечно благодарна. Не съжалявам, че ме хванаха. Никога повече няма да наруша закона по никакъв начин”.

Гюнеш Али, който е смятан за архитект на измамата, бил примерен арестант, след като бил върнат от България, където след първото си задържане се опитал да се укрие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст