Денят по диагонал – 7 юни 2024 г.

крайнодесните еп

Проевропейските политици продължават да отстъпват пред крайнодесните

Крайната десница в Европа е във възход, гласят не една и две прогнози преди европейските избори тази седмица. Някои от твърдолинейните консерватори и крайнодесните са открити врагове на общите европейски политики и настояват държавите членки да имат последната дума. Други – като „Алтернатива за Германия“, например – прегърнаха войнствената риторика и стигнаха до крайности от сорта “Хайде да разтурим Европейския съюз и да си основем конфедерация на държавите”.

Причината за този възход, за съжаление, не се дължи на оригиналните им идеи или на грижата им за избирателите, а на факта, че проевропейските партии така и не успяха да стигнат до хората и да им предложат реални решения на проблемите им. Като изключим трудно смилаемия език и “правопис” на брюкселската администрация, част от представителите в евроинституциите направиха всичко възможно, за да се отдалечат от избирателите си.

Бъдещето на паричната политика в Европа остава несигурно

ецб

Европейската централна банка обяви намаляване на основните си лихвени проценти с 25 базисни пункта. Това е първото намаление на лихвите от 2019 г. насам, след девет месеца на задържане на стабилно равнище, които бяха предшествани от безпрецедентен цикъл на увеличения, започнал през юли 2022 година. Какво можем да очакваме по-нататък и какви ще бъдат икономическите и паричните последици от това първоначално понижение на лихвените проценти коментира Веселин Бекяров, главен валутен дилър в iBanFirst.

Въпреки че намаляването на лихвените проценти не е изненадващо, бъдещето на паричната политика остава несигурно, отбелязва той. Пазарът се фокусира основно върху възходящата ревизия на прогнозите за инфлацията за 2025 г. до 2.2%, която временно повиши курса на еврото спрямо долара. Смятаме, че тези данни не бива да се преекспонират.

Сливането между НАП и Агенция “Митници” върви по план, обяви Спецов

Автомагистрала "Хемус" Румен Спецов

Сливането между Националната агенция по приходите и Агенция “Митници” върви по план и се работи това да се случи от 1-ви януари 2025 г., въпреки все още нерешените законови промени. Това заяви във Велико Търново изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Застрахователните дружества управляват 10.74 млрд. лв. в края на март

Застраховане бнб, застраховани домове, застраховки, застраховка

Средствата, които управляват дружествата, извършващи застрахователна дейност у нас, възлизат на 10.74 млрд. лв. към края на март. Техният размер нараства с 460.3 млн. лв. в сравнение със същия месец на миналата година.

Сумата обаче намалява с 53.4 млн. лв. спрямо края на четвъртото тримесечие на 2023-а. Това отбелязват от Българската народна банка в своя анализ за първото тримесечие.

Структурата на вота се решава в следващите дни, сочат социологическите проучвания

Структурата на вота се решава в следващите дни, сочат социологическите проучвания

На прага на изборите 2 в 1 на 9 юни социологическите проучвания сочат, че последните дни ще са изключително решаващи за изхода от битката. Голяма преднина за първите и борба за второто и третото място е заключението от данните от най-новите допитвания за електоралните нагласи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст