След писмо от община Враца кабинетът осигури 780 000 лв. за паметника на Ботев

паметника на Ботев

Служебният кабинет осигурява необходимите 780 000 лева за основен ремонт на паметника на Христо Ботев във Враца. Правителственото решение е във връзка с писмо от община Враца до министър-председателя Димитър Главчев за финансова подкрепа.

Експертните оценки са, че състоянието на статуята е предаварийно. Стоманената конструкция е силно корозирала, заварките между бронзовите листове са спукани или връзката между тях е компрометирана, уточняват от пресслужбата на кабинета.

В писмото се изтъква, че творбата на скулптора Владимир Гиновски се е превърнала в един от символите на град Враца, но с ограничения си бюджет общината не е в състояние да извърши реставрацията.

Внушителният 12-метров паметник на Ботев е е открит на 2 юни 1964 година. Той е изработен от бронз и сив гранит и се смята за най-сполучливото изпълнение на образа на Ботев. До паметника гори вечен огън, донесен от Одеса, а върху страничните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път.

Паметникът е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл, включващ в себе си площад, стилизирано лъвче, шадраван и тревни площи дело на архитектите Делчо Сугарев и Иван Иванчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст