В “Софийски арсенал” откриват изложба с поп арт заемки, вдъхновена от Олимпийските игри

поп-арт

Тази вечер (7 юни) от 18.00 часа в САМСИ (“Софийски арсенал – Музей на съвременното изкуство”), бул. “Черни връх” 2 J. Pank (Йордан Панков) открива изложба, вдъхновена от ХХХІІІ Летни олимпийски игри, които ще се проведат тази година в Париж от 26 юли до 11 август. В работите си той изполва както цитати от класически произведения, така и поп арт заемки, манга и деформации.

Очакват ви женски комиксови герои, като извадени от рекламната индутрия, с големи очи, сочни устни и миловидно личице. С тях J. Pank обяснява своето отношение към мястото на жената в спорта.

За целта използва и дискохвъргача на древногръцкия скулптор Мирон (средата на V век пр.н.е.) – символ на античната мъжка красота, който в неговата интерпретация е с ново женствено лице.

Ще видите прочита на J. Pank на статистиката, че само 10% от спортуващите на открито са жени и неговия отговор на въпроса дали борбата, боксът и вдигането на тежести са подходящи за дамите.

hdrpl

В центъра на изложбата му е Пиер дьо Кубертен – основателят на съвременните олимпийски игри, по чието предложение те са модернизирани. Куратор на изложбата е Надежда Джакова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст