Над 400 преписки и 95 досъдебни производства за изборни нарушения отчете прокуратурата

Над 400 преписки и 95 досъдебни производства за изборни нарушения отчете прокуратурата

От началото на предизборната кампания до 14.00 часа днес са образувани общо 444 преписки и 95 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това съобщиха от прокуратурата.

По апелативни райони досъдебните производства са разпределени по следния начин: София – 33; Бургас – 27, Пловдив – 5; Варна – 23, Велико Търново – 7.

Във Върховната прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата информация от цялата страна. Близо 16 000 полицаи са ангажирани за охрана на изборите, а от тях 15 600 охраняват пряко секции, а останалите са разпределени в групи за реакция при сигнали за купуване на гласове.

По информация от Ситуационния център към 16 часа общият брой на сигналите за изборни нарушения са 524 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Броят на образуваните разследвания е 99 като от Центъра уточняват, че данните са динамични.

От Ситуационния център напомнят, че гражданите могат да съобщават за нарушения, които затрудняват нормалното протичане на изборния процес и са съотносими към дейността на МВР, на денонощната телефонна линия на министерството 02 90 112 98 и на имейл izbori@mvr.bg, както и на специално отворените телефонни линии и електронни пощи по места в областни дирекции на МВР.

Към 15 часа на днешния ден звената „Български документи за самоличност“ в СДВР и ОДМВР са издали 203 удостоверения на граждани за упражняване правото им на глас. Общо за периода от 04 юни до момента те са 686.

Създадена е организация за нормалното функциониране на граничните пунктове в изборния ден, допълниха от МВР.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст