Денят по диагонал – 10 юни 2024 г.

протоколи

Към 16.00 часа, при 93.35% обработени протоколи, разликата между втория и третия се увеличи

Към 16.00 часа, при 93.35% обработени протоколи, според ЦИК класирането в битката за 50-ото Народно събрание, придоби следния вид: на първо място са ГЕРБ-СДС с 488 692 гласа, следвани от ДПС с 315 246 гласа. Интригата между втория и третия – ДПС и “Продължаваме промяната” – “Демократична България” бе в един момент 12 000 гласа, но към 16 часа мина 21 000 гласа.

Христо Иванов подаде оставка

От ПП-ДБ обещават на избирателите си да спрат Пеевски да "презареди" влиянието си

“След заседание на Изпълнителния съвет, на което анализирахме картината от провелите се избори, нашият Изпълнителен съвет взе решение да приеме моята оставка”. Това обяви лидерът на “Да, България” Христо Иванов по време на брифинг в централата на партията на ул. “Драган Цанков” в София.

Мандатът на Иванов изтича в края на януари 2025 година. Той беше преизбран начело на партията от Националната конференция през 2022 година. По време на Националната конференция на партията в началото на март 2024 г. вътрешната опозиция в партията в лицето на Клуб “Девети декември” настоя за нов устав и смяна на ръководството.

Пускат пети блок на АЕЦ “Козлодуй”

В АЕЦ "Козлодуй" започва внедряването на американско гориво

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ “Козлодуй”, съобщиха от пресцентъра на електроцентралата. Блокът бе включен в националната електроенергийна система в 9:53 ч., след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране.

В изпълнение на програмата за диверсификация на доставките на ядрено гориво, в реактора на блока са заредени 43 касети, произведени от Уестингхаус. С това е поставено началото на 4-годишния процес на поетапен преход на пети блок към ядрено гориво тип RWFA.

Европейските политици – големият враг на еврото

Европейските политици и нарастващата политическа несигурност в Европа оказват натиск върху еврото. Единната европейска валута падна до най-ниската си от месец насам котировка спрямо щатския долар след като френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц бяха победени от крайнодесните партии на вота за Европейски парламент, който приключи на 9 юни. Плачевните резултати, принудили Макрон да насрочи извънредни избори във Франция с първи кръг – на 30 юни и втори – на 7 юли, разтревожиха инвеститорите, като пазарите на опции показват, че търговците очакват още по-големи колебания и по-нататъшни загуби.

Опасението им е, че резултатите от вота за Европарламент, помрачават дългосрочната перспектива на втората най-активно търгувана парична единица в света след американския долар, защото те поставят под въпрос по-дълбоката интеграция и обединение на Европа. Всичк това увеличава размаха на пазарните колебания след сравнително спокойните пазари през миналата година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст