Няма да има обща декларация на Б9 за Украйна и няма да видите моето име под нея, заяви Радев

клетвата, Най-важно е парламентът да работи, затова го свиках възможно най-рано, заяви Радев

“Обща декларация на Б9 няма да има и няма да видите моето име под нея”. Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си на срещата на върха в латвийската столица Рига в рамките на регионалния формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, предаде БТА. Във формата участват страните – членки на НАТО, България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

“Ще има съвместно изявление от съпредседателите Полша и Румъния и домакина Латвия. По мое изрично настояване бе променен неговият текст – вместо това, че всяка страна трябва да предоставя военна помощ за Украйна, всяка страна да може да избира сама каква помощ да предоставя – финансова, материална, или защо не хуманитарна”, посочи държавният глава.

“Отново ще подчертая готовността на страната да развива собствен отбранителен капацитет и да допринесе за укрепването на възпиращия потенциал на Източния фронт на НАТО. Най-сетне парламентът прие амбициозната програма за модернизация на въоръжените сили и очакваме българската отбранителна индустрия да се възползва. Настоявам за единно информационно пространство, като гаранция за общата сигурност”, каза президентът, цитиран от NOVA.

Според него Украйна няма нужните материални, финансови и човешки ресурси, за да постигне целите си сама. “Има два пътя – мирни преговори или допълнителни материални финансови и военни ресурси от НАТО”, смята той.

Радев отказа да коментира резултатите от изборите “две в едно” и не каза кога ще започне консултациите с партиите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст