Мъск ще забрани устройствата на Apple в компаниите си, ако имат AI

Илон Мъск Elon_Musk_2015

Американският предприемач Илон Мъск предупреди, че ще забрани използването на устройства на Apple в своите компании, ако в тях бъдат интегрирани технологии с изкуствен интелект на ниво операционна система.

„Ако Apple вгради OpenAI на ниво операционна система, устройствата на Apple ще бъдат забранени от моите компании. Това е неприемливо нарушение на сигурността“, написа той на своята страница X (преди Twitter). Мъск също така предупреди за възможна забрана, като остави коментар под публикацията X на изпълнителния директор на Apple Тим Кук за Apple Intelligence, генеративния изкуствен интелект на Apple. „Или спрете този зловещ шпионски софтуер, или всички устройства на Apple ще бъдат забранени от моите компании“, написа Мъск.

На 10 юни Apple представи новата операционна система iOS 18,

както и своя генеративен изкуствен интелект – Apple Intelligence. Той има функции като резюме на текстове, генериране на снимки в няколко стила, генериране на емотикони. Изкуственият интелект може да използва различна информация от смартфон, за да разбере контекста на възложените му задачи. Представители на корпорацията отбелязаха, че техният AI не събира информация и работи с нея само на устройството.

Актуализация беше пусната и от Apple за гласовия асистент Siri

той ще бъде интегриран с чатбота ChatGPT от OpenAI. Благодарение на това асистентът ще може, например, да издаде отговор от чатбота вместо собствен отговор. Освен това Siri ще разбира по-добре контекста и ще забелязва пропуски и грешки в речта.

Миналия април самият Мъск основа стартъпа xAI, който разработва изкуствен интелект.

През ноември компанията представи базирания на изкуствен интелект чатбот Grok. Създателите на проекта твърдят, че този продукт се различава от аналозите на пазара по липсата на цензура и осигурява достъп до актуална информация в реално време. 

Стартъпът също така разработва чатбот, наречен TruthGPT, като алтернатива на това, което Мъск смята за предубеден ChatGPT.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст