Нинова подава оставка като председател на БСП

Нинова подава оставка като председател на БСП

Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП. Това съобщи тя на изявление след обявяването на окончателните резултати от изборите “две в едно”. Според 100% обработени протоколи БСП е пета политическа сила в парламента. Партията получи подкрепата на 7.06% от отишлите до урните или на 151 557 гласоподаватели.

“Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност и подавам оставка, свиквам Националния съвет. Един от зам.-председателите трябва да довърши мандата”, каза Нинова на брифинг в централата на партия.

“Искам да започна с благодарност към всички, които ни подкрепиха. Беше хубава, жива кампания с много срещи с хората. Събрахме Изпълнителното бюро и анализирахме ситуацията. Най-голямата тревога за България е дъното на избирателната активност. Този път протестният вот се изрази чрез негласуване. На тези избори няма победител, защото всички, без ДПС и ИТН, губим гласове, най-много ПП-ДБ”, каза лидерът на социалистите. Според нея фрагментацията означава нестабилност, а вече голям партия няма.

Преди ден от Младежката организация на БСП поискаха оставката на лидера на социалистите заради резултата от изборите, като провесиха транспарант „Оставка” през прозорците на централата на БСП на „Позитано” 20. Младежите определиха резултатът като “катастрофален”. Те отчетоха, че за времето на управление на Нинова са загубени 800 000 гласа или 40% от електората от 2017 година насам. Младежите настояха за незабавно свикване на Националния съвет, който да свика конгрес с искане за нейната оставка.

“В сглобки няма да участваме. Правителство на ГЕРБ не подкрепяме. Ние смятаме, че България може да бъде извадена от кризата само с надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство. Една от задачите на Националния съвет е да се изготви позиция, която ще бъде представена на трибуната, но ние няма да отстъпим от тази позиция -партийна сглобка с правителство на ГЕРБ няма да правим”, каза на брифинга Нинова.

Запитана ще влезем ли в спирала от избори, соцлидерката отговори, има такава опасност и призовава това да не се допуска. “Нови избори на есен ще бъдат с още по-ниска избирателна активност, още по-ниска легитимност, фрагментация. Това е опасно за демократичния процес в България”, смята тя.

На въпрос дали трябва да се зарови томахавката и лявото да се обедини, председателят на левицата отвърна, че от БСП не водят война. “Отправихме покана към всички да идват. Никого не сме призовавали да си пие хапчетата, никого не сме наричали “стари бастуни”. Питайте тези, които говорят така”, апелира тя.

През 2022 година Корнелия Нинова също подаде оставка, но конгресът на партията го отхвърли. А през 2019 година тя подаде оставка, а след това я оттегли по време на партиен конгрес.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст