Над 140 презентации, доклади и нови научни решения за устойчиво развитие на сектора бяха представени от бирената индустрия на годишния Форум на Пивоварите на Европа и на 39-ия конгрес на Европейската пивоварна конвенция.
В 12 тематични бизнес семинара и 17 научни сесии десетки експерти и производители от пет континента представиха най-новите технологии и методи за повишаване на стандартите в биреното производството. Селектирането на подобрени сортове хмел и ечемик, техниките за намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията и подходите за растеж и конкурентоспособност бяха най-често обсъжданите теми. Предвид бурното развитие на безалкохолните бира бяха представени нови пивни дрожди, разработени специално за пиво с 0% съдържание на алкохол.
На най-голямото събитие на сектора, което се проведе в Лил,Франция, взеха участие над 800 пивовари, учени, доставчици на суровини, политици, маркетолози, медии, дистрибутори, неправителствени организации и любители на бирата от целия свят. Фокусът на международната среща за поредна година бе насочен към стратегиите и решенията за иновативна, зелена и силно разнообразна като продуктова гама бирена индустрия. Важно е, че събитието обединява целия спектър на пивопроизводителите – от най-големите до най-малките предприятия, които общо на Стария континент вече са над 11 000.
Пивоварите на Европа отчетоха икономическия, социален и екологичен принос на бранша.
Производството и продажбите на бира в страните от ЕС осигуряват заетост за 2 милиона души.
Всяко едно работно място в пивоварните генерира 15 допълнителни работни места по веригата на доставките, търговията, заведенията и туризма. Добавената стойност на индустрията надхвърля 50 милиарда евро, от които 25% се генерират от бирените компании, 25 на сто – от свързаните браншове на доставчиците на суровини и материали и 50% – от продажбите през магазините, заведенията и туризма. Годишно в европейските страни се консумират над 36 милиарда литра бира, от които 1.6 милиарда литра е безалкохолната.

Българското участие във форума също беше впечатляващо. По специална покана на организаторите
за първи път като ключов бизнес лектор беше поканен представител на Съюза на пивоварите в България.
Габриела Попова, собственик и управител на една от независимите малки пивоварни у нас – „Бритос“ ЕООД, представи предизвикателствата и възможностите за растеж и успех на малките иновативни бирени компании. Техният много бързо развиващ се бизнес модел е изключително динамичен, с голям потенциал и от все по-важно значение за цялостното представяне на бирената категория и индустрия.
Голям интерес предизвикват и решенията, които разчитат на инструментите на изкуствения интелект (ИИ)
за анализ, контрол и подобряване в реално време на най-чувствителните етапи в производството. Така например, учени от Чехия и Германия вече са разработили ИИ приложения, с които могат да контролират запазването на ароматните качества и вкусовата стабилност на различните видове бира при нейното отлежаване и съхраняване. С помощта на ИИ могат да се създават и нови интересни стилове пива със съответните уникални за тях характеристики. Вече възниква цял научен клон, свързан именно с многообразието и нюансите на вкусовите усещания, аромата, цвета и дори възпроизвеждането на мехурчетата в пяната на бирата. И тук
трендът е за все по-голямото разнообразяване на стиловете,
особено при безалкохолните и нискоалкохолните бири.
В панелите на форума бяха представени и изключително любопитните провокативни изследвания за пивоварните митове, градските легенди и връзката им с актуалните тенденции в бирената култура. Тази година най-предизвикателните от тях бяха тезите на белгийския професор по физика Фабрицио Брусела за парадокса на бирата, изследванията на Европейския съюз на потребителите за природата на пивото и еволюцията на стиловете от 1870 година до 2024 г., презентацията на Брюкселската туристическа асоциация за значението на пивоварните традиции за бирения туризъм и други.

Особено важни за бъдещето на бранша са насърчаването на иновациите,
подкрепата за производителите на суровини, стимулирането на все по-широко производство на безалкохолни и нискоалкохолни бири.
Очакванията за ясно и справедливо общоевропейско законодателство включват също регулациите за етикетиране на пивото и другите алкохолни напитки, приключване на уточненията и публикуване до края на годината на новия Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки. Неговото изпълнение означава и въвеждане във всички страни на ЕСна
депозитни системи за обратно изкупуване на опаковките от бира и безалкохолни напитки.
Това е проект, по който Съюзът на пивоварите в България вече работи в партньорство с МОСВ, колегите от асоциацията на безалкохолните напитки, сдруженията на търговците, БСК и другите заинтересовани страни.
Съюзът на пивоварите е организация на производителите на бира в страната. Членове на сдружението са: ”Болярка – ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване. Общо членовете на съюза произвеждат 99% от бирата в страната.