Примерът на Христо Иванов се оказа “леко” заразителен

Христо Иванов

Христо Иванов подаде оставка като лидер на партия “Да, България!” и обяви, че няма да заеме и депутатско място в следващия парламент веднага след като станаха ясни резултатите от евроизборите.

Никой от лидерите на останалите системни партии, инкасирали достатъчно сериозни загуби, не последва примера му, нито пък публично – дори от кумова срама – се осмели да признае какво не е наред. Ясно е, че не може всички да са първи, но когато летят стремглаво надолу, явно някой не си е свършил работата. 

Младежката организация на БСП поиска още в понеделник (10 юни) оставката на Корнелия Нинова и свикване на конгрес за избор на нов лидер.  Младите социалисти смятат, че председателят на БСП

трябва да поеме отговорност за резултата на изборите,

който определят като катастрофален.

Председателят на БСП-младежи Габриел Вълков обясни, че от 2017 г. до днес “червената столетница” е загубила над 800 000 гласа, като тенденцията е да пада все по-надолу.

“БСП губи във всеки един възможен аспект и някой трябва да поеме отговорност – кой друг, освен ръководството на партията или в частност председателят”, посочи той.

Според председателя на Младежко БСП-София Евгени Филипов, дори като опозиция

“червената столетница” не успява събере подкрепа и да убеди гражданите,

че е лявата партия и се грижи за тях.

Вярно е, че лявото катастрофира не само в България, но и в цяла Европа. Видяхме какво се случи със социалдемократическото правителство на канцлера Олаф Шолц и правителствената коалиция, която е съставена от ГСДП, либералите и “зелените” и която спечели доверието едва на 30% от гласоподавателите.

Случаят на БСП обаче е друг – там спадът е постоянен и Корнелия Нинова…най-после отчете и “своята заслуга” за тази негативна тенденция – във вторник (11 юни), около 14 часа,

тя обяви, че също се оттегля от председателския пост.

Във “Фейсбук” лидерът на ДСБ Атанас Атанасов обясни защо няма да подава оставка, но ще поиска вот на доверие от съпартийците си.

“Резултатите на ДСБ показват запазване на парламентарното ни представителство и представителството ни в Европейския парламент. От своя страна аз ще поискам вот на доверие от нашите членове и симпатизанти и ще разчитам на откровен диалог, който да посочи пътя напред”, пише той.

Като нелепа шега прозвучаха и думите му: „Въпреки грешките има един съществен успех – консолидацията на демократичната общност“.

Атанасов пропуска важния момент, че на изборите

хората не гласуваха доверие на неговата партия и коалиционните й партньори,

а пътят напред е само един – смяна на амортизираните кадри и нови идеи. Замитането на погрома под килима и маскирането му като „успех“ пък може да има още по-лош резултат, а именно на следващите избори въобще да не влезе в парламента.

Също във “Фейсбук”, на 10 юни (понеделник) съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков благодари на хората, гласували за ПП-ДБ и обеща той и съпартийците му да бъдат силна опозиция на плановете на Борисов и Пеевски

“Приятели благодаря ви, че вчера отидохте да гласувате. Няма да се откажем от нашата мечта да направим България една просперираща, успешна, справедлива страна”, написа Петков в социалната мрежа.

Очаква се във вторник

ръководството на ПП-ДБ да се събере и да осмисли новата ситуация.

Това бе съобщено от Петков, който посочи, че „ние ще сме най-твърдите защитници за продължаване на европейския модел в България, където благата се разпределят честно, ще се борим срещу всеки опит за кражба и корупция”.

От думите му става ясно, че няма намерение да си ходи. Това означава, че  Христо Иванов вероятно ще си остане единственият, който пое някаква отговорност. За другите „всичко е наред, но ще се оправи“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст