Рекорд за инвестиции в облигационни фондове от началото на 2023 година

зала на фондова борса акции пари зарчета дивидент инвестиции изкупуване

Миналата седмица международните инвеститори наляха рекордна сума пари в облигационни фондове за тази година. Според Emerging Portfolio Fund Research (EPFR), става въпрос за 17.8 милиарда долара в тези активи, повече от три пъти от вложените през предходната седмица. Инвеститорите бързат да правят покупки, тъй като централните банки в развитите страни започнаха да намаляват лихвите.

Мениджърите смятат, че Федералният резерв на САЩ може да направи същото.

Данните на EPFR показват

рязко увеличение на търсенето от международни инвеститори на облигационни фондове

Според оценките, базирани на информация от доклад на Bank of America (като се вземе предвид информацията от EPFR), клиенти на такива фондове са инвестирали 17.8 милиарда долара през седмицата, приключваща на 5 юни, което е максимум от юли 2021 г. досега.

Седмица по-рано също имаше положителен резултат, но над три пъти по-нисък от сегашния (5.1 млрд. долара).

Увеличаването на търсенето на такива активи се случи

на фона на прехода на световните централни банки към по-свободна парична политика.

В сряда централната банка на Канада понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта (bps) до 4.75% годишно. На следващия ден ЕЦБ също понижи основната си лихва с 25 базисни точки до 4.25 процента. Облекчаването на политиката на европейския финансов регулатор се случи за първи път от 2019 година.

При сегашните условия

за Федералния резерв на САЩ ще бъде по-трудно да поддържа лихвените проценти

на многогодишен връх от 5.25-5.5 процента. Траекторията на намаляване на лихвите вече е определена, единственият въпрос е времето.

Според проучване от май на BofA сред портфолио мениджъри, 43% от респондентите смятат, че първото намаление ще настъпи през третото тримесечие, 39% очакват тази стъпка през четвъртото тримесечие.

Следващата година процентите определено ще бъдат по-ниски,

което означава, че инвеститорите ще дадат предпочитание на по-дългосрочни облигации, за да се възползват от нарастващите котировки, докато референтната доходност пада.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст