От 1 юли токът ще поскъпне средно с 1,4%, а топлинната енергия ще поевтинее с 8,4%

От 1 юли токът ще поскъпне средно с 1,4%, а топлинната енергия ще поевтинее с 8,4%

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъди цените на електро- и топлинната енергия от 1 юли. Предложенията са за поскъпване на тока със средно 1,4% и поевтиняване на топлоенергията с 8,4%.

“Докладът на работната група е от 31 май и всички цени, които са изготвени като прогнози, са на базата на данните към края на месец май. Ако има съществено изменение на тези цени, те ще бъдат отразени и в нашия доклад. Надяваме се в крайна сметка това да не бъде в голяма степен, въпреки, че се наблюдава динамика във движението на цените на електрическата енергия, както, разбира се, и на природния газ“, заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от БНР.

БТА припомня, че най-сериозно намаление на цените се предлага в Бургас – с 14,09%. За София намалението се очаква да бъде със 7,02 на сто, в Пловдив – със 7,81 на сто. Най-малко се предвижда да поевтинеят парното и топлата вода във Велико Търново – с 2,44%.

По време на днешното открито заседание повечето топлофикационни дружества в страната не се съгласиха с признатите от работната група на КЕВР технологични разходи.

Изпълнителният директор на “Топлофикация София” Александър Александров посочи, че от дружеството са съгласни като цяло с констатациите на работната група на КЕВР. Единствената им забележка е по повод орязаните разходи по пренос и технологични загуби.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст