Олаф Шолц още не знае дали ще подкрепи Фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Германия ще затегне правилата си за депортиране

Германският канцлер Олаф Шолц все още не е взел решение дали ще подкрепи кандидатурата на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за втори мандат.

Шолц повтори предишната си позиция, цитиран от ДПА, че “председателството на Еврокомисията трябва да се основава на демократично мнозинство от традиционните демократични партии в Европейския парламент”.

По думите му, предстои в следващите седмици да бъде взето решение дали да бъде подкрепена Фон дер Лайен, както и позицията на Берлин относно кои да бъдат следващите председатели на Европейския съвет и кой да бъде върховният представител за външната политика и сигурността.

Дясноцентристката Европейска народна партия (ЕНП), чийто кандидат е Фон дер Лайен, спечели евроизборите и остава най-многочислената партия в Европейския парламент. Това обаче не означава, че тя ще бъде преизбрана за председател на Европейската комисия, тъй като членовете на ЕП, които избират председателя, не са длъжни да я подкрепят въпреки победата на партията й.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст