Австрия ще номинира министър Кохер за шеф на Австрийската централна банка

Австрия ще номинира министър Кохер за шеф на Австрийската централна банка

Австрия ще посочи министъра на икономиката и труда Мартин Кохар като следващ председател на централната си банка през идните седмици, твърдят запознати с въпроса лица. Процедурата за определянето му за шеф на “Остерайхише насионалбанк” (OeNB) почти е приключила като част от ранния селекционен процес преди изборите на 29 септември, посочват още добре информираните източници. Кохар ще встъпи в длъжност през септември 2025-а когато приключва мандата на сегашния председател Роберт Холцман.

Интервютата за върховата позиция, както и за още трима членове на банковия борд са били проведени през миналите седмици и Генералният съвет планира да направи препоръки за всички кандидати на съвещанието си на 24 юни, така че правителството да може впоследствие да вземе решение.

50-годишният Кохер е университетски професор, специалист по поведенческа иономика. Ако бъде назначен, той ще замени действащия банков лидер – един от най-твърдите привърженици на строга парична дисциплина, в Управителния съвет на Европейската централна банка. И ще добави още един политик към вече съществуващата група в органа, определящ монетарната политика на еврозоната, оглавяван от бившия френски финансов министър Кристин Лагард. Въпреки че е член на австрийския кабинет, кариерата на Кохер е основно в академичната сфера. Той оглавяваше австрийския институт за проучвания IHS преди да поеме министерския пост през 2021 година.

Министърът на икономиката и труда рядко коментира политиката на централната банка, извън препоръките към ЕЦБ да помогне за охлаждане на инфлацията. В подкаст през януари той посочи, че добре управляван микс от парични, бюджетни и социални мерки вероятно ще позволи да се скъси последната фаза на “болезнена” инфлация в сравнение с предишните периоди на ценови шокове.

Трите други длъжности, които трябва да се попълнят като част от скоростния ремонт на борда на OeNB, могат да хвърлят светлина върху структурата на следващото правителство. Сегашният член на борда Томас Щайнер ще запази мястото си, докато други две позиции се очаква да отидат в Йозеф Майхениш – в момента шеф на управление в Австрийската централна банка, и Еделрауд Щифтингер – един от двамата шефове на държавния бизнес-кредитор Austria Wirtschaftsservice (AWS), твърдят запознатите с процеса лица. Дамата има сериозен шанс да стане заместник председател, въпреки че нито едно назначение не е окончателно докато не бъде одобрено от правителството.

Говорител на Кохер, който обяви през април, че ще кандидатства за длъжността на Холцман, заяви, че процесът по селекция все още продължава и насочи всички въпроли към OeNB. Тя, от своя страна, отказва коментар, а австрийското министерство на финансите твърди, че все още очава предложения от Генералния банков съвет.

И Кохер и Щайнер са свързани с десноцентристката Народна партия, докато Майхениш е от Зелените. В момента тези две политически сили са в състава на управляващата коалиция. Харалд Марер – председател на банковия Генерален съвет, назначен също от Народната партия, отстъпва третото място на Щифтингер, която е свързана със социалдемократите.

Тази конфигурация е предпоставка за т. нар. голяма коалиция. Такава комбинация от двете основни традиционни австрийски партии по правило е подреждане по подразбиране в страната и половината от правитествата й след втората световна война имат такъв състав. Последният подобен алианс приключи през 2017-а когато социалдемократите претърпяха електорална загуба, която ги изпрати в опозиция.

Назначението на Холцман на кормилото на OeNB беше част от коалиционната сделка между Народната партия и крайно дясната Партия на свободата, която го подкрепи през 2018-а. 75-годишният банкер обяви преди месеци, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Разпределянето на ключови постове по партийна принадлежност е нормална практика в Австрия и част от дългогодишната й система за т. нар. социално партньорство за балнсиране на политическите и икономическите интереси като начин за поддържане на консенсус.

Сондажите на обществените нагласи предполагат, че изборите през септември ще сложат край на сегашната коалиция на Народната партия и Зелените, която управлява Австрия от началото на 2020 година, а спекулациите за следващата сделка във властта вече са в ход.

Повторение на коалицията между Народната партия и Партията на свободата е една от опциите, но Марер, който оглавява също и могъщата Търговска камара на страната, е сред радетелите на голяма коалиция, въпреки че социологическите прогнози предполагат, че ще им трябва и трета партия за парламентарно мнозинство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст