Министерството на културата обяви конкурс за проекти на галерии до 30 000 лева

галерии

Министерството на културата обяви сесия за целево финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства. Допустими кандидати са както общински културни институти – художествени галерии и музеи, в структурата на които има художествени отдели, така и частните културни организации. Важното е и двете групи потенциални кандидати да са регистрирани като културни организации по силата на Закона за закрила и развитие на културата.

Тези галерии, музеи или културни организации могат да кандидатстват с проекти в сферата на живописта, скулптурата, графиката, рисунката, илюстрацията, карикатурата, керамиката, текстила, стъклото, фотографията, арт инсталациите, видеото и дигиталното изкуство, дизайна и художествените занаяти.

Финансовата подкрепа се предоставя след проведен конкурс по документи.

Общата сума, която е заделена за тези проекти в сферата на визуалните изкуства, е в размер на 700 000 лева. Минималната сума, за която може да кандидатства дадена галерия, музей или частна културна организация, е 10 000 лв., а максималната – 30 000 лева. От страна на кандидата не се изисква съфинансиране.

Срокът за подаване на заявления е 11 юли включително. Всеки кандидат има право да кандидатства с едно проектно предложение.

От ведомството на маестро Найден Тодоров изрично подчертават, че физически лица – като например независими артисти – художници или скулптори – не могат да кандидатстват. Също така до конкурса няма да бъдат допуснати и културни организации, които не са вписани в специалния регистър по силата на Закона за закрила и развитие на културата.

Не на последно място няма да могат да кандидатстват и музеи и галерии, както и културни организации, които не са отчели предишно финансиране от страна на министерството на културата по договор, с изтекъл вече срок на действие.

Линк към правилата и необходимите за кандидатстване документи може да намерите ТУК. Допълнителна информация по процедурата за кандидатстване може да получите и на следните телефони и имейл адреси – Десислава Дикова 02/94-00-826, e-mail: d.dikova@mc.government.bg; Десислава Азманова – тел: 02/94-00-885, e-mail: d.azmanova@mc.government.bg.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст