Денят по диагонал – 12 юни 2024 г.

Политическото свлачище, Парламент Росен Желязков Делян Пеевски Бойко Борисов

Политическото свлачище тръгна

На пръв поглед, а и ако вярваме на старателните пропагандисти, които си отработват възнаграждението, изборите донесоха безспорна победа за ГЕРБ и ДПС. Така например, един съвременен енциклопедист писа, че „убедителната победа на ГЕРБ ги легитимира като новия носител на доверието на гражданите да бъдат определящ фактор за формулата и приоритетите на едно силно проевропейско управление“. В свойствения си стил на политическа куртоазия, един сайт характеризира представянето на ДПС като „исторически успех“ и прави генералния извод, че движението е „единствената постоталитарна партия, която устоя на предизвикателствата и бурите през тези драматични години и от балансьор се превърна в реален участник в управлението на страната“. 

Нима не е така? Нима ГЕРБ не спечели с мечтаната от Борисов „двуцифрена разлика“? Нима ДПС не стана „втора политическа сила“?

Както е тръгнало, скоро ще имаме…доста редовно правителство?

редовно правителство

Редовно правителство е добре да има по десетки причини. Най-вече, за да не хвърчат милиони левове за нови избори, да няма служебни кабинети, да започнат да се взимат важни решения и не на последно място –  наесен може още по-малко хора да отидат да гласуват. Има значение обаче кои партии ще формират бъдещата сглобка и за какво ще се договорят. Най-вече да не стане така, че тези договорки да са на наш гръб.

Съвсем скоро видяхме как некоалицията на ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (които бяха безкрайно далече една от друга, но с еднакво липсващ им политически усет), стигна до под кривата круша, от което пострада най-вече ПП-ДБ. Резултатите от онзиденшните избори за сетен път доказаха, че тъжната традиция продължава да е жива – който се хване на хорото с Бойко Борисов, после никой за нищо не го кани!

Министерството на финансите продаде тази година облигации за 900 млн. лева

Министерство на финансите сграда

През тази година Министерството на финансите проведе четири аукциона за продажба на лихвоносни държавни ценни книжа (съкровищни облигации), показват данните от Българската народна банка. Два от тях бяха през април и по един през месец май и юни. В тях са акумулирани общо 900 млн. лева. Средната годишна доходност на всеки следващ аукцион е била по-висока.

Прави впечатление големия интерес  към тези аукциони, както и това, че допуснатите до участие поръчки бяха на много по-висока стойност – 1 580 002 000 лева.

Погромът над френските облигации обърка йерархията на европейските дългови пазари

Погромът над френските облигации обърка йерархията на европейските дългови пазари

Скокът на френския политически риск нанесе удар върху френските правителствени облигации и разбърка йерархията на европейските пазари на държавен дълг като подреди държавните ценни книжа на Франция наравно с онези, които бяха в центъра на дълговата криза в еврозоната преди петнайсетина години. Френските облигации, които традиционно са смятани за едни от най-сигурните в блока на еврото, бяха продадени толкова ударно след решението на президента Еманюел Макрон да свика извъредни избори, че доходността на някои от тях се повиши над сходните по срочност дългови книжа на Португалия и само с няколко базови пункта под емитираните от Испания.

Ветераните на пазара на европейски дълг определят като уникален факта, че втората по сила икономика на блока на еврото и сериозен пазарен фактор в момента е слязъл наравно със стопанства с по-нисък кредитен рейтинг, които бяха толкова задлъжнели, че навремето застрашаваха да разцепят еврозоната. 

Брюксел въвежда допълнителни мита от 38% на китайските електрически коли от 4 юли

Брюксел въвежда допълнителни мита от 38% на китайските електрически коли от 4 юли

Брюксел продължава напред с осъществяването на плановете си по въвеждането на мита от 38% на китайските електрически коли (EVs), отхвърляйки предупрежденията на германското правителство, че подобен акт ще сложи началото на скъпо струваща търговска война с Пекин. Европейската комисия е уведомила на 12 юни производителите на автомобили, че ще наложи временно допълнителни митнически ставки върху вноса на EVs от Китай от юли. Техният размер ще е 38% и ще е над съществуващите мита от 10 процента, съобава “Файненшъл таймс”.

Брюксел обяснява, че подробно разследване на веригата на остойностяване на превозните средства е показало, че тя е “силно субсидирана в китайската държава и че вносът на китайски EVs представлява заплаха от нанасянето на ясно предвидими и предстоящи вреди на индустрията на Европейския съюз”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст