Ден на отворените врати ще има в Българската народна банка на 15 юни

Българската народна банка, БНБТрезор Паричен салон

Ден на отворените врати в Българската народна банка ще има на 15 юни, събота. Ще бъде осигурен свободен достъп за граждани в централната сграда на институцията за времето от 10.00 до 17.00 часа, обявиха от централната банка.

Денят на отворените врати през тази година ще премине под знака на 145-годишнина от основаването на БНБ.

Посетителите ще имат възможност да разгледат заседателната зала на Управителния съвет, в която са взимани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната.

На разположение на посетителите са галерията с маслени портрети на управителите, кабинета на управителя, музейната сбирка на БНБ, оперативния салон за клиенти.

Гостите ще получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея.

Специален акцент тази година е подредената в паричния салон изложба, посветена на 145 години от основаването на Българската народна банка, нейната история през годините и нейните сгради.

На разположение на групите посетители ще бъдат служители на банката, които ще ги съпровождат и ще ги запознаят с основните функции и задачи на институцията.

Проектоуставът за учредяването на БНБ е утвърден от руския императорски комисар в България княз Александър Дондуков-Корсаков на 25 януари 1879 година. Според този документ, Българската народна банка се учредява като правителствен кредитен институт с основен капитал 2 000 000 франка.

На 6 юни 1879 г. БНБ извършва първата банкова операция.

Държавата превежда 8 687 043 франка, като два милиона от тази сума са внесени за набиране на основен капитал на БНБ, а останалите – на депозит.

Първата кредитна сделка от Българската народна банка е ивършена на 17 август 1879 година.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст