ЕИБ ще ни подпомогне за предпроектното проучване на ПАВЕЦ “Батак” и “Доспат”

министърът на енергетиката Владимир Малинов и вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис

Европейската инвестиционна банка ще ни подпомогне в процеса по постигане на енергиен преход. Това казаха министърът на енергетиката Владимир Малинов и вицепрезидентът на ЕИБ Кирякос Какурис по време на двустранна среща. “Участието на ЕИБ в ключови енергийни проекти ще допринесе за тяхната успешна реализация”.

В Министерството на енергетиката бе подписано споразумение между “Национална електрическа компания” ЕАД и Европейската инвестиционна банка за консултантска помощ в изготвянето на предпроектно проучване за реализацията на ПАВЕЦ “Доспат” и “Батак”. Споразумението предвижда ЕИБ да предостави на НЕК

безвъзмездна техническа помощ с цел финансиране на предварителните и предпроектните проучвания.

“В изпълнението на целите за енергиен преход пред нас все още са на дневен ред редица предизвикателства, включително и съхранението на произведената енергия. Помпено-акумулиращите водноелектрически централи биха могли да се превърнат в най-големите батерии за съхранение на енергия в региона”, отбеляза министър Малинов.

Той посочи, че

страната ни ще разчита на натрупания опит и на експертизата на ЕИБ

в целия процес по реализацията на подобен проект, който ще допринесе за гарантиране на сигурността на електроенергийната система на страната. Вицепрезидентът Какурис е поел ангажимент за изготвяне на всички необходими процедури за стартиране на предпроектното проучване в най-кратки срокове.

Министър Малинов и вицепрезидентът Какурис начертаха и стъпки за ускоряване на дейностите по предоставяне на техническа помощ от страна на банката при разработването на план за развитие и инвестиции на комплекса “Марица-изток”.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст