Илон Мъск се отказва от делото срещу OpenAI и Сам Алтман

Илон Мъск се отказва от делото срещу OpenAI и Сам Алтман

Илон Мъск оттегли иска си срещу OpenAI и двама от съоснователите на компанията – Сам Алтман и Грег Брокман, в съда на щата Калифорния. Решението на Мъск да поиска прекратяване на делото дойде само ден след като той публично критикува OpenAI и новото им партньорство с Apple.

Илон Мъск неочаквано се отказа от делото си срещу OpenAI, изследователска компания в областта на изкуствения интелект, която той съоснова през 2015 година. Делото, заведено през януари 2024 г., твърдеше, че OpenAI се е отклонила от първоначалните си цели, преследвайки печалба вместо да гарантира, че изкуственият интелект се използва за благото на човечеството. Мъск също така обвини OpenAI, че е станала “де факто дъщерна компания” на Microsoft, инвеститор в компанията.

За сряда беше насрочена среща в Сан Франциско, на която съдията щеше да разгледа дали делото да бъде прекратено, както поискаха ответниците.

Експерти споделиха, че делото е изградено върху съмнителна правна основа, тъй като договорът в основата на иска не е бил официално писмено споразумение, подписано от всички участващи страни.

Вместо това Мъск твърди, че първоначалният екип на OpenAI си е поставил за цел да разработва общ изкуствен интелект (AGI) „за благото на човечеството“, но проектът се е трансформирал в търговско дружество, контролирано до голяма степен от основния акционер Microsoft.

Голяма част от 35-страничната жалба (плюс приложените документи), която Мъск е подал през март, е използвана, за да напомни на света за неговата роля в създаването на компания, която оттогава се превърна в един от най-горещите стартъпи на планетата (OpenAI беше номер 1 в списъка Disruptor 50 на CNBC през 2023 г.), до голяма степен благодарение на вирусното разпространение на ChatGPT.

Миналата година Мъск представи своя собствена компания за изкуствен интелект и конкурент на OpenAI – xAI, която миналия месец обяви кръг за финансиране от Серия B за 6 милиарда долара. Инвеститори сред които са Andreessen Horowitz, Sequoia Capital и Fidelity Management & Research Company.

Според уебсайта си, X.AI се стреми да „разбере истинската природа на Вселената“. Миналата година X.AI пусна чатбот, наречен Grok, който според компанията е моделиран по „Пътеводителят на галаксията на Hitchhiker“. Компанията твърди, че чатботът е дебютирал с двумесечно обучение и има знания за интернет в реално време.

Четете още на : Илон Мъск съди OpenAI и Сам Алтман за комерсиализиране на AI.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст