Йенс Столтенберг ще се срещне с Орбан в Будапеща

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще се срещне с унгарския премиер Виктор Орбан в Будапеща на фона на напрежението между централноевропейската страна и Алианса.

Агенция “Франс прес” припомня, че като най-близък съюзник на Москва в ЕС – въпреки инвазията и в Украйна – Орбан все повече разпалва страхове за война между Запада и Русия, за което той обвинява Брюксел и НАТО.

Премиерът националист наскоро намекна, че може да “предефинира” позицията на Унгария в Алианса, за да не допусне никакво участие в операции “извън територията на НАТО”. 

Столтенберг, който е на обиколка в страните от НАТО се опитва да създаде план, който да бъде обявен на срещата на НАТО във Вашингтон през юли и с който НАТО да играе по-голяма роля в координирането на доставките на оръжие и обучението на силите на Киев.

Унгария възрази, казвайки, че това може да въвлече алианса във войната с Русия. Страната вече отказа да доставя оръжие на Украйна.

Служители на НАТО и дипломати твърдят, че за Будапеща ще бъде предложено “изключение”, което би означавало, че Унгария няма да бъде задължена да участва по никакъв начин в подпомагането на Киев.

Унгария също така вероятно ще бъде оставена встрани от усилията на Столтенберг да накара членовете на НАТО да обещаят да продължат да предоставят на Украйна най-малко 40 милиарда евро годишно толкова дълго, колкото е необходимо.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст