Милиони европейци гледат незаконно спортни събития и купуват фалшива спортна екипировка, което струва на производителите 850 млн. евро на година

фалшива спортна екипировка, което струва на производителите 850 млн. евро на година

С началото на световните спортни събития Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) стартира кампания „Играй честно“, в която призовава феновете да гледат официални предавания и да купуват лицензирани стоки. Общо 21% от българските граждани са осъществили достъп или са стриймвали съдържание от незаконни онлайн източници, за да гледат спортни предавания, като 47% от младежите на възраст 15 – 24 години са постъпвали по този начин. В ЕС фалшивата спортна екипировка струва на производителите 850 милиона евро годишно, което представлява 11% загуба от продажби.

Тази година Европа е епицентърът на спортните събития. Светът се подготвя да гледа отбелязването на зрелищни голове по време на Европейското първенство по футбол 2024 г. (UEFA EURO 2024), фотофиниши на колоездачната обиколка на Франция (Тур дьо Франс) и мигове, които носят златни медали на Олимпийските и Параолимпийските игри в Париж.

Но докато голяма част от европейците се подготвят да гледат най-големите спортни събития, милиони от тях може да го правят нелегално. Според проучване на EUIPO относно възприемането, осведомеността и поведението на гражданите на ЕС, 12% от тях са осъществили достъп или са стриймвали съдържание от незаконни източници, за да гледат спортни събития. Когато става въпрос за младежи на възраст 15 – 24 години, повече от една четвърт (27%) признават, че използват незаконни онлайн канали, за да гледат спортни състезания.

„Докато се наслаждаваме на вълнението от състезанията това лято, честната игра е изключително важна – както за играчите на терена, така и за зрителите у дома. Правата върху интелектуалната собственост, които стоят зад тези събития, защитават и подобряват преживяванията ни като фенове, подкрепят нашите спортисти и вдъхновяват бъдещите европейски и световни шампиони. Като гледаме официални предавания и купуваме лицензирани продукти, ние гарантираме, че любимите ни спортове ще продължат да процъфтяват поколения наред“, заяви изпълнителният директор на EUIPO Жуау Неграу.

Проблемът с пиратството на събития на живо е особено ключов за финансирането на спорта.

Приходите, генерирани от правата върху интелектуалната собственост, се преразпределят между спортното движение и спортистите на базата на солидарността.

В рамките на операция „Фалшива звезда“ – инициатива, насочена срещу фалшифицирани стоки, нарушаващи правата на известни марки, полицейските органи в цяла Европа откриха и конфискуваха 8 милиона фалшифицирани луксозни и спортни стоки, което е повече от половината от 14-те милиона фалшифицирани артикула, конфискувани през 2023 година. Фалшифицираните спортни стоки включват фалшиви текстилни изделия, обувки, етикети, кожени изделия и аксесоари за облекла, включително спортни обувки и облекла, чиято стойност на дребно се оценява на 120 милиона евро.

В резултат на операцията са арестувани 264 души, свързани с фалшификатите.

По време на операцията са открити 552 611 броя обувки, 1 140 343 броя спортни облекла и 5 497 460 фалшиви етикета с лога. Изземванията потвърждават, че много от крайните фалшиви стоки са завършени в Европа, където фалшифицираните лога се поставят върху продукти без етикет. При разобличаването на групи за фалшифициране, операцията разкри и други тежки престъпления, като организирана престъпност, контрабанда, измами и пране на пари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст