Двама от НСО пострадали при тренировъчна стрелба

нсо

Двама служители на Националната служба за охрана (НСО) са пострадали при тренировъчни стрелби, потвърдиха от службата.

От пресцентъра на НСО потвърдиха информацията. Бодигардовете са стреляли с пистолети на дистанция 17 метра. Тренировката се е провеждала на полигон на МВР. “Двама служители са с травми. Единият е обработен на място, има одраскване в областта на шията. Другият е с малка осколка в коляното. След като се е оплакал от болки, защото раната изглеждала повърхностна, са го изпратили за преглед в болница, впоследствие се е наложило да бъде опериран. Има лека травма”, информираха от НСО.

По-късно днес от службата изнесоха подробности за инцидента. “На 10 юни 2024 г., понеделник, по време на практически занятия по стрелкова подготовка на стрелбищен полигон „Столник“-МВР, провеждани с картечен пистолет и с полуавтоматични пистолети, осколки от обвивката на куршуми след рикошет нараняват леко двама служители на НСО. Повърхностните рани са обработени на място. Един от служителите е изпратен за преглед в болнично заведение, където му е направена лека операция в областта на дясно коляно. Състоянието му е добро.  

Занятията се осъществени след провеждане на задължителен инструктаж на служителите и при пълно спазване на Правилата за безопасност, като след инцидента работната дистанция на стрелбата е увеличена от 17 м (при изисквана минимална дистанция от 7 м) на 25 метра. 

Националната служба за охрана подчертава, че при условия, близки до реалните, сходни упражнения от същата дистанция, със същите образци оръжия и по същите метални мишени на полигона са провеждани ежегодно и в предходни години подобни инциденти не са констатирани.

Със заповед на началника на Националната служба за охрана е възложена вътрешна проверка по случая. Към днешна дата с друга заповед учебните занятия са прекратени. Цялата документация по възложената проверка ще бъде предоставена по компетентност на Военно-окръжна прокуратура-София”, информираха от НСО.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст