В Обединеното кралство искат 7 млрд. евро от автопроизводители поради “дизелгейт”

лондон

Група от 1.5 милиона британски собственици на автомобили са завели колективен иск, търсейки най-малко 6 милиарда паунда (7.1 милиарда евро) обезщетение от 13 производители на автомобили за „дизелгейт“. Това съобщиха адвокатите на ищците във Върховния съд на Лондон.

Собствениците на автомобили обвиняват компании, сред които Volkswagen, Nissan, Renault, Peugeot, Ford, Toyota, Mercedes-Benz, че инсталират софтуер в дизеловите коли, който крие реалното ниво на вредни емисии.

Този иск е продължение на скандала, започнал през 2015 г.,

когато концернът Volkswagen беше обвинен в САЩ в укриване на вредни емисии от автомобили. Произвежданите от компанията дизелови автомобили са с инсталиран софтуер, който крие реалното ниво на отделяните вредни вещества.

Впоследствие много други автомобилни производители бяха обвинени в същото нещо и им бяха наложени многомилиардни глоби в различни страни.

Само VW плати общо 32 милиарда евро за „Дизелгейт“.

Както заяви адвокатът на ищците Бенджамин Уилямс, конкретните суми за исковете все още не са определени, но “дори при консервативна оценка” от 4 хиляди паунда за всеки ищец, общата сума ще бъде поне 6 милиарда паунда.

Някои производителите на автомобили, включително Ford и Mercedes-Benz, вече заявиха, че считат исковете в този колективен иск за „неоснователни“.

След като новината за делото стана известна,

акциите на много автомобилни производители паднаха:

например, акциите на VW – с 2%, на Ford – с 2.2%, на Toyota – с 1.3 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст