Според доклад на ООН и “Хамас”, и Израел са извършили военни престъпления

Разследване на ООН за първите няколко месеца от войната в Газа, установи, че както Израел, така и “Хамас” са извършили военни престъпления, съобщи CNN.

Изобличаващите доклади, които обхващат събитията до края на 2023 г., показват, че двете страни в конфликта рутинно пренебрегват международното право.

Разследването на Анкетната комисия на ООН започва на 7 октомври, денят, в който “Хамас” и други палестински въоръжени групировки убиха 1200 души в южната част на Израел, а други 250 бяха взети за заложници.

Военните престъпления на “Хамас”, посочени от комисията, включват умишлено насочване на атаки срещу цивилни граждани, умишлени убийства, изтезания, нечовешко или жестоко отношение, накърняване на личното достойнство и вземане на заложници, включително деца.

Израел, от друга страна, е обвинен в произволно задържане, както и убийство и осакатяване на хиляди деца. Както Израел, така и “Хамас” са извършвали сексуално насилие и изтезания и умишлено са атакували цивилни граждани.

Комисията заяви, че констатациите й се основават на интервюта с жертви и свидетели, на хиляди открити източници, проверени чрез съдебномедицински анализ, стотици подадени документи, сателитни снимки и съдебномедицински доклади и медийно отразяване.

През май месец Международният наказателен съд също обвини Израел и “Хамас” във военни престъпления. Тогава съдът в Хага поиска да бъде издадена заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху и на военния министър на Израел Йоав Галант, както и на трима лидери на “Хамас” – Яхия Синуар, Мохамед Деиф и Исмаил Хания. Такива заповеди така и не бяха издадени.

Нетаняху възрази срещу искането за неговия арест, като заяви, че отхвърля с отвращение факта, че „демократичен Израел” е сравняван с членовете на „Хамас“, които по думите му са „масови убийци”.

Думите на Нетаняху бяха повторени и от президента на САЩ Джо Байдън, който също разкритикува искането на Международния наказателен съд в Хага. Той допълни, че е невъзможно Израел и „Хамас” да бъдат сравнявани.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст