Украйна планира да приватизира около 20 държавни компании

пари домакинства депозити дивидент преки чуждестранни инвестиции елана агрокредит продажбите приходи, Юрий Гагарин прогнози ръст продажби придобивания оборот бфб проекти Мак АД възнаграждения Елана слънчо смарт органик Емка печалба

Украинското правителство планира да продаде на търг около 20 държавни компании през лятото, за да събере средства от продажбата им за финансиране на армията и подкрепа на икономиката, пише The New York Times.

Според източници на изданието, през 2024 г. в бюджета на страната не достигат 5 милиарда долара за военни разходи.

Украинският министър на икономиката Алексей Соболев потвърди пред вестника плановете за приватизация и коментира, че сега властите „се нуждаят от други начини да получат пари, за да запазят макроикономическата ситуация е стабилна.”

Основните активи, обявени за продажба, включват хотел „Украйна“ и Обединената минно-химическа компания (United Mining and Chemical Company, UMCC). Началната цена на хотела е 100 млн. долара. Те се опитаха да продадат компанията три пъти преди началото на 2022 г., когато причината за отмяната на търговете беше пандемията и липсата на участници.

UMCC, както отбелязва изданието, е един от най-големите производители в света на титан,

метал, използван в самолети и медицински импланти. Четвъртият опит за продажба на компанията ще се проведе през есента. Според източници на изданието, седем инвеститори вече са заявили интерес.

The New York Times отбелязва, че за украинските власти е важно „да не отиват твърде далеч“ в процеса на приватизация, тъй като гражданите са „загрижени, че продажбите могат да станат обект на широко разпространена корупция“.

Управляващият директор на киевската инвестиционна компания Dragon Capital Евгений Баранов коментира пред The New York Times, че приватизацията може да бъде успешна само ако държавата може да предостави гаранции и компенсации на потенциалните купувачи.

Според изданието, украинските власти са си поставили „скромна цел“ да продадат активи на стойност около 100 милиона долара, за да не изплашат инвеститорите. Ръководителят на Фонда за държавна собственост на Украйна Виталий Ковал коментира през април, че

„голямата приватизация“ е планирана за втората половина на 2024 година.

Според него, тази година се планира да бъдат продадени около 1000 държавни обекта и до края на 2024 г. бюджетът на Украйна да бъде попълнен с 4 милиарда гривни.

От септември 2022 г., след подписването на съответния закон, в Украйна започна масовата приватизация.

През 2023 г. Фондът за държавна собственост на Украйна привлече 3.5 милиарда гривни срещу планираните 6 милиарда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст