В италианския парламент се сбиха заради напрежението около разширяването на регионалната автономия

В италианския парламент се сбиха заради напрежението около разширяването на регионалната автономия

Напрежението в долната камара на италианския парламент прерасна в юмручна схватка, след която опозиционен депутат бе откаран в болница. Причина за сбиването беше спорно предложение на правителството, което, по думите на опонентите, ще доведе до допълнително обедняване на юга, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Видеозапис от боя показва как депутатите се нахвърлят върху колегата си от Движение “Пет звезди” Леонардо Доно, който е против промените, след като той се опитва да връчи италианско знаме на министъра на регионалните въпроси Роберто Калдероли. Калдероли, който е от партията “Лига” със северни корени, изготви оспорваното разширяване на регионалната автономия, от което ще се възползват най-вече региони като крепостите на “Лига” – Венето и Ломбардия.

Италианските медии съобщиха, че Доно е бил откаран в болница за преглед, след като е бил ударен в главата и гърдите.

Министърът на външните работи Антонио Таяни, в интервю за Sky TG24, изрази разочарование от случилото се. “Нямам думи. Трябва да дадем друг пример, а не да удряме, за да решаваме политически проблеми. Това не е самохвалство, не е викане, това са идеи, които трябва да бъдат добре обяснени, за да убедят избирателите”, каза той.

Предложението ще даде на допълнителни региони разширена автономия в определени функции – ход, който според опозицията ще увеличи още повече разделението между Севера и Юга в Италия.

Понастоящем на пет региона е предоставена автономия, което отчасти намалява данъчните приходи, дължими на централното правителство в Рим. Те варират от областта Тренто – Южен Тирол, на север, която се състои от автономните провинции Тренто и Южен Тирол, до Сицилия, на юг. Другите три са Фриули – Венеция Джулия, на североизток, Аоста, на северозапад, и остров Сардиния.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст